Vlaamse begrotingstekort slinkt verder naar 296 miljoen

Het tekort op de Vlaamse begroting van 2015 is kleiner dan eerder gedacht. Volgens de definitieve cijfers zal het tekort niet 407 miljoen euro bedragen maar 296 miljoen euro. Dat zegt Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD). "De belangrijkste factor in de bijstelling van het tekort is het positieve resultaat van hogescholen en universiteiten", klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat het rode cijfer voor 2015 wordt bijgesteld. Bij de begrotingsaanpassing was sprake van een tekort van 560 miljoen euro. In februari 2016 zakte het tekort naar 407 miljoen euro, in maart sprak het Instituut van de Nationale Rekeningen (INR) van 335 miljoen euro en nu wordt afgeklopt op 296 miljoen euro.

"Dit is een opsteker", zegt viceminister-president Tommelein. "Dit beter dan verwachte uitvoeringsresultaat toont verder aan dat de Vlaamse begroting op koers is en blijft naar een begroting in evenwicht", aldus de Open VLD-minister.

Volgens Tommelein is de bijstelling vooral te danken aan het "positieve resultaat van hogescholen en universiteiten". "Dit positieve resultaat is voornamelijk het gevolg van extra ontvangsten uit contractonderzoek voor privébedrijven en overheden."