Vredesactivisten voeren actie op dak bedrijf in Oostkamp

Vredesactivisten voeren vanochtend actie op het dak van het bedrijf Advionics in Oostkamp. De actievoerders protesteren tegen de export van Vlaamse wapens naar Saudi-Arabië. "Wij vertrekken niet voordat de Vlaamse regering hier iets aan doet", klinkt het bij de activisten van Vredesactie.

Rond 5.30 uur is een tiental activisten met spandoeken op het dak van het Oostkampse bedrijf geklommen. De andere actievoerders staan aan de toegangspoort om de werknemers van het bedrijf te informeren.

Advionics produceert radarapparatuur die volgens Vredesactie gebruikt wordt door Saudische gevechtsvliegtuigen. "De radars die hier in Oostkamp zijn geproduceerd, worden door de Saudische luchtmacht gebruikt voor het bombarderen van Jemen. Ze bombarderen er ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant", klinkt het bij de actievoerders.

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) gaf eerder al aan dat de eindbestemming van de goederen volledig bekend is. "Dat is een flagrante leugen. De Vlaamse overheid heeft er in werkelijkheid geen flauw benul van waar haar wapens terechtkomen. In 2015 was 69,4 procent van het eindgebruik ongekend", zegt Bram Vranken. Volgens de activisten staat alles in het teken van economisch gewin. "Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet. Het gebruik van de radarsystemen van Advionics door de Saudi's is een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van zo'n beleid."

Vredesactie pleit voor een grondige herziening van het wapenhandeldecreet. Dat is volgens de organisatie de enige manier om te voorkomen dat Vlaamse wapens via een omweg toch in Saudi-Arabië terechtkomen.