VTM zet voortaan alle programma's online

VTM-kijkers kunnen vanaf maandag alle programma's via een livestream of lichtjes uitgesteld bekijken op hun computer of op hun smartphone. De zender wil met een volledig online-aanbod meer jongeren bereiken. Ook de VRT bekijkt of ze in de toekomst programma's kan aanbieden via een online videoplatform.

Goed nieuws voor de VTM-kijkers die hun favoriet programma gemist hebben of die zich in het buitenland bevinden. Vanaf maandag kunnen ze alle programma's van VTM bekijken via een livestream op hun computer, smartphone of tablet. Wie even te laat is, kan via die kanalen inpikken van in het begin en heel wat programma's worden voortaan ook vier weken online aangeboden.

Door het online-aanbod fors uit te breiden, hoopt VTM vooral een jong publiek aan te trekken. Jongeren zoeken vaker het internet op om hun favoriet televisieprogramma's te bekijken en zetten zich veel minder voor de televisie. Dat blijkt uit ook de cijfers: iets meer dan de helft van alle jongeren in Vlaanderen tussen 15 en 24 jaar heeft een account op de website van VTM. De helft van de online kijkers is ook jonger dan 24 jaar.

Niet helemaal nieuw

Helemaal nieuw is het online aanbieden van programma's niet. Sinds 2014 kunnen VTM-kijkers al volledige afleveringen bekijken op de website en op de app. Nu gaat de zender dus een stap verder door alle programma's via een livestream aan te bieden en ook de mogelijkheid tot uitgesteld kijken uit te breiden.

Wie binnenkort programma's wil bekijken op de website van VTM kan dat overigens volledig gratis doen. Wel moeten gebruikers een account aanmaken en moeten ze er de reclameblokken bijnemen. Al verwacht de woordvoerster van VTM, Sara Vercauteren, niet dat dit een struikelblok zal zijn. "We zijn ervan overtuigd dat kijkers dit een faire deal vinden: je kunt gratis programma's bekijken en in ruil krijg je reclame", aldus Vercauteren in De Morgen.

VRT werkt volop aan videoplatform

Ook bij de VRT bekijken ze de mogelijkheid om programma's aan te bieden via een livestream. "Voorlopig is het nog wat vroeg om daar over te communiceren, maar er wordt volop aan gewerkt", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. In het najaar wordt alvast een videospeler gelanceerd waarmee je alle programma's van de openbare omroep online kan herbekijken.

Meest gelezen