Westen India kreunt onder 51 graden hitte

In de noordwestelijke Indiase deelstaat Rajasthan heeft de hittegolf tot een recordtemperatuur geleid. In de stad Phalodi werd een temperatuur van 51 graden Celsius opgetekend. Het vorige record van 50,6 graden dateert uit 1956.

Grote delen van India worden al wekenlang geteisterd door temperaturen van meer dan 40°C. Op sommige plaatsen was dat vandaag 50° en in Phalodi in Rajasthan dus 51°, meteen goed voor een nieuw record.

Nu is India altijd wel erg warm vlak voor het losbarsten van de moessonregens, maar dit jaar zijn de temperaturen wel uitzonderlijk hoog. Het publieke leven in grote delen van het land ligt daardoor zo goed als lam.

Honderden mensen zijn al overleden door de hitte en in dertien deelstaten zijn de oogsten mislukt. Dat kan de voedselbevoorrading voor honderden miljoenen Indiërs in het gedrang brengen.

Veel kleine boeren die failliet dreigen te gaan, hebben zelfmoord gepleegd en duizenden anderen verlaten hun land om in de steden op zoek te gaan naar werk. In de westelijke deelstaten zijn rivieren, meren en ondergrondse waterreserves uitgedroogd, waardoor landbouw in de nabije toekomst moeilijk dreigt te worden.

Het moessonseizoen zou verkoeling moeten brengen, maar dat begint pas volgende maand. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

500.000 Sri Lankanen vluchten voor water

In het buurland Sri Lanka heeft de hevige regenval dan weer een half miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Officieel zijn daar al zeker 64 doden gevallen door het noodweer. De meeste slachtoffers vielen in drie dorpen die bedolven raakten door een aardverschuiving in het centrale bergland.

Nu zijn ook wijken in de hoofdstad Colombo onder water gelopen. De regering van Sri Lanka heeft internationale hulporganisaties om bijstand gevraagd.