"Bericht over vondst zwarte dozen klopt niet"

Een hooggeplaatste medewerker van het Egyptisch ministerie van Burgerluchtvaart heeft ontkend dat de zwarte dozen van het neergestorte vliegtuig van Egyptair gevonden zijn. Eerder op de dag had de Amerikaanse nieuwszender CBS News gemeld dat de dozen aangetroffen werden in de zone waar eerder al wrakstukken en menselijke resten uit het water werden gehaald.

De medewerker van het ministerie wil anoniem blijven, maar ook legerwoordvoerder Mohammed Samir zei vandaag dat hij geen informatie had over de locatie of de vondst van de zwarte dozen. Daarmee weerlegt hij het bericht van de Amerikaanse nieuwszender CBS News. Volgens hen werden de zwarte dozen van het toestel aangetroffen in de buurt van waar ook wrakstukken en menselijke resten gevonden zijn.

De zoektocht naar de zwarte dozen was sinds de vliegtuigcrash de absolute prioriteit. De dozen registreren immers het hele verloop van de vlucht en kunnen het onderzoek naar de oorzaak van de crash drastisch vooruithelpen. Vlak voor het vliegtuig neerstortte, waren er automatische rookmeldingen aan boord. De bemanning stuurde echter geen noodsignaal uit. Kort daarna verloor de luchtverkeersleiding alle contact met het toestel. Meer is er voorlopig niet geweten.

Banden met terroristische organisaties?

Onderzoekers pluizen intussen ook de lijsten van passagiers en bemanning uit, om te kijken of er banden zijn met terroristische organisaties. Ook het grondpersoneel op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle is ondervraagd.

Eerder vandaag werden brokstukken van het vliegtuig en reddingsvesten teruggevonden. Het Egyptische leger verspreidde de eerste officiële foto's van die belangrijkste vondst. Onder meer Franse onderzoekers helpen bij de verdere zoektocht naar wrakstukken en slachtoffers.

De Airbus A320 met vluchtnummer MS804 die onderweg was van Parijs naar Caïro stortte donderdagochtend neer in de Middellandse Zee. Aan boord zaten 66 mensen, onder wie één Belg.