"Cordon sanitaire nu het probleem van De Wever"

Een kwarteeuw na Zwarte Zondag heeft voormalig Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter zijn eerste diepte-interview gegeven aan De Morgen. Daarin heeft hij het onder meer over het cordon sanitaire en de islam, "die we maar beter van in het begin hadden ingedijkt."
Jonas Roosens

"De Morgen is nu het laatste bastion dat valt", steekt hij van wal. In de meest recente peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws is Vlaams Belang de derde partij van Vlaanderen, na N-VA en SP.A maar voor regeringspartijen Open VLD en CD&V.

"De N-VA heeft geparasiteerd op ons succes van Vlaams Belang. De Wever heeft onze boodschap anders verpakt en er een nieuwe strik rond gedaan. En hij stond op het juiste moment klaar. Onze kiezer was chronisch vermoeid, wilde perspectief op een regeringsdeelname", vertelt Dewinter.

Het jarenlange "cordon médiatique" rond zijn partij heeft de Vlaams Belanger ervaren als een onrecht. "Maar we hebben van de nood een deugd gemaakt, om voluit de rol van outcast en outlaw te spelen. (...) Ik denk niet dat we ooit fouten gemaakt hebben. De stijlmiddelen die we hebben gebruikt, waren nodig om het debat op gang te brengen. Misschien zijn we nog te braaf geweest."

"Vlaams Belang heeft therapeutische rol"

Verder noemt Dewinter het veelbesproken cordon sanitaire "een uitputtingsslag". "In Antwerpen stonden we in enkele districten dicht bij de de absolute meerderheid. Wie weet wat was er in 2006 gebeurd zonder de zaak Van Temsche? (...) Die man behoorde tot onze politieke familie. Ik heb me afgevraagd of we mee verantwoordelijk waren. Maar wij hebben net veel van die feiten kunnen vermijden, als ventiel voor maatschappelijk ongenoegen over multiculturaliteit. We hebben daar een therapeutische rol in gespeeld."

"Bovendien is het cordon niet meer ons probleem, maar dat van De Wever. Onze partijen zijn communicerende vaten. Hij is veroordeeld tot partijen die hem mee de dieperik in sleuren. Dat is ook hun bedoeling", zegt De Winter over de verhouding tussen zijn partij en de N-VA. "Ik heb leren leven met onze rol van zweeppartij, de twaalfde man op het partijbureau van de N-VA. Bij elke beslissing zullen ze zich voortaan afvragen wat wij ervan denken en wat wij gaan doen."

"Gematigde islam bestaat niet"

Volgens Dewinter staan we in Europa aan de vooravond van een burgeroorlog. Of "een clash", zoals hij het noemt. "Hoe langer we blijven aanmodderen, hoe langer we de poorten openen en de islam koesteren, hoe uitzichtlozer de situatie wordt. Ik heb het dan niet alleen over de aanslagen, maar ook over de dagelijkse confrontaties tussen overheid en etnische bendes in gettowijken", legt hij uit.

De boosdoener? "Dé islam", aldus Dewinter. "Een geloof dat vele strekkingen kent, maar over één ding zijn ze het allemaal eens: de islam moet domineren en overheersen. Via massa-immigratie hebben we de islam binnengehaald, zo het salafisme en zo ook de terreur. De overheid is al decennia medeplichtig."

Dewinter vindt dat Belgische moslims hun geloof moeten afzweren. "Het is niet omdat er gematigde moslims bestaan, dat er een gematigde islam bestaat. De godsdienstvrijheid is essentieel, maar we willen de erkenning van de islam intrekken", stelt hij voor. "We moeten onder ogen zien dat je een been met gangreen beter amputeert."

Volgens Dewinter had de invoering van het 70-puntenplan (het antwoord van de partij op het "vreemdelingenprobleem", nvdr) veel problemen kunnen vermijden. "Wat we toen voorstelden, doen we nu met uitgeprocedeerde asielzoekers: collectief terugsturen naar eigen land. Het was een totaalplan: integratie ontmoedigen en terugkeer aanmoedigen. (...) Ik denk dat we die mensen daar een plezier mee hadden gedaan. Nu zijn ze cultureel ontworteld en revolteren ze tegen onze samenleving."

Meest gelezen