"Meerderheid, steun de federale regering"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) roept alle meerderheidspartijen op om het beleid van de federale regering te steunen. Peeters reageert daarmee op uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De afspraak". Die had laten verstaan dat de federale regering onvoldoende ambitie toont, maar De Wever zegt nu dat zijn uitspraken "verkeerd begrepen zijn".
Aurore Belot

De N-VA-voorzitter De Wever had vrijdag in "De afspraak" gezegd dat de federale regering er niet in geslaagd is om perspectieven te brengen en voor een collectieve ambitie te zorgen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de Vlaamse partijen van de coalitie, inclusief de N-VA, en hun gebrek aan cohesie, klonk het.

"Als er problemen zijn, moeten we die in de schoot van de federale regering bespreken en de nodige beslissingen nemen", aldus Kris Peeters (CD&V). "Het heeft geen enkele zin om de graad van masochisme verder op te drijven. Het gaat al moeilijk genoeg. Laten we ervan uitgaan dat we onze schouders onder dit project blijven zetten en dat iedereen in de federale regering zijn communicatie verbetert. Zo kunnen we beslissingen en hervormingen duidelijker naar buiten brengen, zodat mensen op een bepaald moment zien dat we resultaten boeken."

"Premier Michel kan rekenen op mijn volledige steun"

De Wever benadrukt benadrukt dat zijn uitspraken vrijdagavond verkeerd zijn begrepen. Van kritiek op de federale regering of Charles Michel zelf is volgens de N-VA-voorzitter geen sprake. Hij voegt daaraan toe dat de federale regering "excellent werk" levert, met onder meer de taxshift, een pensioenhervorming, het beheer van de asielcrisis en investeringen in veiligheid.

"Mijn kritiek was dat we de realisaties niet benadrukken en we de mensen niet genoeg perspectieven bieden. De oorzaak is te zoeken bij de Vlaamse partijen van de coalitie en hun gebrek aan cohesie. (...) We moeten samen weer een collectieve ambitie creëren om het land op de rails te zetten en mensen perspectieven te bieden. En dat is dus ook een collectieve verantwoordelijkheid van de Vlaamse partijen. En ik wil benadrukken dat dit ook zelfkritiek is", aldus De Wever.