"Nabestaanden eisen miljoenen van Rusland na crash MH17"

Nabestaanden van slachtoffers van de vliegtuigcrash MH17, van Amsterdam naar Kuala Lumpur, hebben een schadevergoeding geëist van Rusland en zijn president Vladimir Poetin. Drieëndertig nabestaanden uit Australië, Maleisië en Nieuw-Zeeland hebben via een Australisch advocatenkantoor een claim ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat schrijft de Nederlandse zender NOS.

De nabestaanden eisen 10 miljoen dollar per persoon schadeloosstelling van Rusland.

De aanklacht luidt dat Rusland "zich tot het uiterste heeft ingespannen om zijn rol in de crash geheim te houden. De regering heeft geen eigen intern onderzoek gelast en heeft geweigerd mee te werken aan de reconstructie van de cockpit van het ramptoestel", aldus NOS.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven Oekraïne neergehaald. In het vliegtuig zaten 298 passagiers, onder wie 196 Nederlanders. Zij kwamen allen om.