"Nog een keer mijn ontslag aanbieden? Maar neen"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is vastbesloten om een oplossing te vinden voor de impasse in de Brusselse en Waalse gevangenissen. "Het ligt niet in mijn natuur om op te geven", aldus Geens in "De Morgen". De staking van de cipiers duurt al meer dan drie weken.

Er is nu al acht keer onderhandeld tussen de overheidsvakbonden, de regionale gevangenisdirecteurs en het kabinet van Justitie om een akkoord te bereiken. Intussen uiten verschillende instanties hun bezorgdheid over de verslechterde leefomstandigheden van de gedetineerden. "Voor mij is dat het moeilijkste aspect in de hele crisis: het humanitaire", herhaalt Geens in de krant. "Daar kan ik moeilijk of zelfs niet mee leven."

Toch is Geens niet van plan om zomaar in te gaan op alle eisen. "Als onderhandelen betekent alles toegeven, dan is onderhandelen nutteloos." Maar hij is erg overtuigd: het onderhandelen heeft nog zin. "Wanneer er niet meer wordt onderhandeld, wat gebeurt er dan? Voor iemand van mijn partij en overtuiging is er geen andere optie." Hij benadrukt dat hij zich gesteund voelt door de regeringspartijen.

Net na de aanslagen van 22 maart, bood Geens samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn ontslag aan bij premier Charles Michel (MR). Informatie over een van de daders van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem, bleek te traag te zijn doorgestroomd. De premier aanvaardde het ontslag van zijn twee ministers niet. Of Geens de laatste weken opnieuw aan ontslag heeft gedacht? "Nog een keer? Maar neen." Waarop hij opnieuw benadrukt dat het niet in zijn natuur ligt om op te geven.

Over de betogers die deze week op het ministerie van Justitie een spoor van vernieling achterlieten, zegt Geens ten slotte dat men onderzoekt hoe er precies en juist kan worden op gereageerd. "Burgerrechtelijk, strafrechtelijk of tuchtrechtelijk. Of we ze gaan ontslaan? We onderzoeken het, maar op dit moment wil ik geen olie op het vuur gooien."