"Rookalarm ging af voor vliegtuig EgyptAir crashte"

Aan boord van het gecrashte vliegtuig van EgyptAir ging het rookalarm af, kort voor het toestel neerstortte. Dat blijkt uit officiële vluchtgegevens die automatisch werden uitgewisseld tussen de cockpit en luchtvaartpersoneel op de grond.

Enkele minuten voor de crash werd er rook gedetecteerd vlak bij de cockpit. Dat blijkt uit het Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS), dat de communicatie tussen de cockpit en de grondleiding regelt. Op de fiche staat te lezen op welk tijdstip er rook werd gemeld. Dat blijkt amper enkele minuten voor de crash te zijn.

Franse luchtvaartonderzoekers bevestigen de authenticiteit van de berichten. "Er zijn berichten verstuurd over rook aan boord, vlak voor de communicatie werd verbroken", zeggen de onderzoekers aan het Franse persbureau AFP. "Deze gegevens blijven echter voor interpretatie vatbaar."

Het is echter niet zeker dat er brand is ontstaan aan boord, of dat het cabinepersoneel zelf op de hoogte was van de rook in het vliegtuig. De veiligheidswaarschuwing werd immers automatisch verstuurd door het ACARS-systeem, gedurende enkele opeenvolgende minuten voor de crash.

Zolang de zwarte dozen en de geluidsopnames uit de cockpit niet teruggevonden zijn, blijft het onduidelijk hoe vlucht MS804 precies kon crashen in de Middellandse Zee.