Britse elektriciteit stroomt voor het eerst sinds 1882 zonder steenkool

Het Verenigd Koninkrijk heeft enkele dagen geleden een historische stap gezet: gedurende enkele uren heeft het hele land op elektriciteit gedraaid die door een andere bron dan steenkool was geproduceerd. Sinds de bouw van de eerste steenkoolcentrale in 1882 was dit niet gebeurd.
(archieffoto)

Elektriciteit volledig afkomstig uit bronnen als kernenergie of hernieuwbare energie zonder enig gebruik van steenkool: dat stroomde op 10 mei vanaf middernacht vier uur lang op het net in het Verenigd Koninkrijk. Twee dagen later gebeurde dat nog eens, toen zelfs vijf uur lang. Tegen 13 mei was deze situatie vier keer voorgevallen, alles samen 25 uur lang.

Het lijkt triviaal, maar sinds de bouw van de eerste steenkoolcentrale in Londen in 1882 heeft het Verenigd Koninkrijk geen seconde op elektriciteit gedraaid die niet (deels) door steenkool was geproduceerd.

Dat het nu na ruim 130 jaar zo ver is, komt enerzijds door toevallige omstandigheden zoals verschillende steenkoolcentrales die tijdelijk waren gesloten.

Anderzijds gaan ook structurele oorzaken achter de steenkoolvrije elektriciteit schuil. Al jaren gaat de consumptie van het zwarte goud in dalende lijn, onder meer omdat andere energiebronnen zoals olie fors goedkoper zijn geworden zodat veel steenkoolcentrales niet langer rendabel zijn. Tegelijk heeft de Britse overheid zich voorgenomen om alle steenkoolcentrales tegen 2025 te sluiten om de uitstoot van CO2 te verminderen.