Church of Scotland laat nu ook gehuwde homoseksuelen toe

Mannen en vrouwen die met iemand van hetzelfde geslacht getrouwd zijn, mogen van de protestantse Church of Scotland nu ook dominee worden. Drie jaar geleden had de Church of Scotland al toegestaan dat ongetrouwde homoseksuelen predikant worden.
© HEMEDIA / SWNS Group
Scott Rennie werd in 2009 de eerste openlijk homoseksuele priester van de Church of Scotland.

De nieuwe beslissing is genomen bij stemming door de algemene vergadering van de Schotse Kerk, die bekend staat om haar verdraagzame positie. De motie werd met 339 stemmen voor en 215 stemmen tegen goedgekeurd.

Twee jaar geleden had de Church of Scotland het priesterschap al opengesteld voor homoseksuele vrouwen en mannen die niet gehuwd zijn. De beslissing kwam er nadat de theologische commissie zich twee jaar over de kwestie had gebogen. Progressieve parochies mogen voortaan de officiële lijn van de kerk naast zich neerleggen en hen tot het ambt toelaten.