Drie Amoerluipaarden geboren in Bellewaerde

In het pretpark Bellewaerde zijn deze avond drie Amoerluipaarden geboren. In een persbericht heeft het pretpark het over "een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma".

Bedoeling van dat programma is om na verloop van tijd de nakomelingen weer te kunnen uitzetten in hun natuurlijke habitat, namelijk in Rusland en Noord-China. Deze luipaard is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, zegt het pretpark. Het is de eerste geboorte voor moeder Vlada, "maar de dierenverzorgers merken dat ze het goed doet. Ze likte meteen haar jongen schoon en liet hen ook melk drinken".

Het geslacht van de welpjes is nog niet bekend. Binnenkort zullen ze worden gevaccineerd en dan bekijken de dierenverzorgers of het om mannelijke of vrouwelijke jongen gaat. In het binnenverblijf van Vlada is er alvast een aangepaste kamer ingericht, "waar de welpjes in alle veiligheid kunnen rondkruipen. De dierenverzorgers monitoren alles via bewakingscamera's."

Iedereen kan die beelden volgen zolang de luipaarden in het binnenverblijf zitten. De verhuis naar het buitenverblijf is gepland voor binnen enkele weken. Het kweekprogramma waar Bellewaerde dus ook aan deelneemt, heeft er intussen voor gezorgd dat het aantal wilde Amoerluipaarden gestegen is van 35 in 2007 naar 70 vandaag.