Kaboel bevestigt dood van Afghaanse talibanleider bij droneaanval

Akhtar Mansour, de leider van de Afghaanse taliban, is onder vuur genomen bij een aanval met een Amerikaanse drone. Dat gebeurde in de buurt van de Afghaans-Pakistaanse grens. Volgens Abdullah Abdullah, het hoofd van Afghaanse overheid, kwam Manour daarbij om het leven, maar de taliban ontkennen.

De Amerikanen hebben een aanval met een drone uitgevoerd op de verblijfplaats van Mansour in een afgelegen gebied aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Voor de aanval had de Amerikaanse president Obama persoonlijk de toestemming gegeven.

Obama's Afghaanse ambtsgenoot, Adullah Abdullah, en de Afghaanse geheime dienst bevestigen de dood van de talibanleider. Het is de eerste officiële bevestiging. Eerder al had de woordvoerder van het Pentagon, Peter Cook, gezegd dat de aanval plaatsvond, maar niet of Mansour om het leven kwam.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde Mansour tijdens een bezoek aan Myanmar "een bedreiging voor het Amerikaanse leger, de Afghaanse burgers en de veiligheidsdiensten". Kerry voegde eraan toe dat Mansour ook een grote tegenstander van het vredesproces in Afghanistan was.

Al eerder dood gemeld

Mansour werd in juli 2015 uitgeroepen tot nieuwe leider van de taliban, na de dood van de vorige leider moellah Omar. "Mansour is als talibanleider actief betrokken geweest bij het plannen van aanvallen tegen instellingen in Kaboel en in de rest van Afghanistan, en zorgde zo voor een bedreiging voor de Afghaanse burgers en veiligheidskrachten, ons personeel en onze coalitiepartners", zegt Peter Cook in een persbericht volgens CNN. "Mansour is een obstakel geweest voor de vrede en de verzoening tussen de Afghaanse overheid en de taliban, omdat hij talibanleiders verbood deel te nemen aan de vredesgesprekken met de overheid, die hadden kunnen leiden tot een einde van het conflict."

In december werd de dood van Mansour al eens gemeld, maar dat bleek later onterecht. Hij liet toen in een audioboodschap weten dat hij nog steeds in leven was. Ook nu ontkennen de taliban dat er een aanval is geweest.

De taliban vechten al jaren tegen het Afghaanse regeringsleger. Toen de taliban aan de macht waren, voerden ze een ultraconservatief islamitisch schrikbewind.