Komiek en acteur Gaston Berghmans is overleden

Komiek en acteur Gaston Berghmans is overleden. Dat meldt de Antwerpse zender ATV. Zijn familie bevestigt zijn dood. De naam van Berghmans zal eeuwig verbonden blijven met die van zijn onafscheidelijke collega Leo Martin en het typetje Joske Vermeulen.

Berghmans is overleden in en rust- en verzorgingstehuis in Schoten bij Antwerpen. Daar woonde hij nog maar enkele maanden. De laatste jaren sukkelde hij wel met zijn gezondheid. Twee maanden geleden vierde hij nog zijn 90e verjaardag samen met zijn familie en tal van bekende vrienden.

Hij is geboren op 11 maart 1926 in Merksem. Zijn komische talent wordt ontdekt tijdens een feestje van zijn korfbalclub waar hij een sketch brengt. Zangeres-actrice Lizy Berna ziet hem aan het werk en geeft zijn naam door aan Jaak De Voght die in de jaren 50 heel wat variétéartiesten begeleidt.

Al snel maakt Berghmans zijn debuut op tv als grappenmaker tijdens Expo 58. Maar het vlot niet: de regisseur vraagt aan de Antwerps sprekende Berghmans om mooi Nederlands te spreken en de komiek gaat de mist in. "Alle goede komieken grappen in hun streektaal", zegt Berghmans later in interviews.

In het variétégenre lokt Berghmans anders wél volle zalen en dat met zijn revues in de Ancienne Belgique. Het valt ook regisseur Jan Vanderheyden op. Berghmans mag plots meespelen in een aantal komische films als "Een zonde waard" met Jef Cassiers en Tony Bell, en "Hoe zotter, hoe liever". De films zijn grote kassuccessen in Vlaanderen en leveren Berghmans meer naambekendheid - en bijgevolg ook meer aanbiedingen - op.

Hoe Gaston boezemvriend Leo leerde kennen

Het grote publiek kent Berghmans echter van zijn sketches en optredens met Leo Martin. Berghmans leert Martin eind jaren 50 kennen in de Billiard Palace in Antwerpen waar het orkest van Willy Rockin speelde. Martin speelt bij het orkest saxofoon en klarinet, Berghmans voert in de zaal sketches op. Ze worden vrienden.

In de jaren 60 krijgt Martin zijn eigen orkest en kan hij Berghmans makkelijker uitnodigen. Hun sketches samen zijn het voorprogramma van Martins muzikale optredens. In 1972 stopt Martin met zijn orkest en vormen hij en Berghmans nog uitsluitend een komisch duo. In datzelfde jaar komen ze ook voor het eerst op de BRT-televisie.

Hun carrière als "Gaston en Leo" is gelanceerd. Toch stapt het duo af en toe nog in een avontuur met andere acteurs. Zo trekken ze midden jaren zeventig met onder meer Tony Bell, Yvonne Verbeeck en Norma Hendy volle zalen met de revue "Slisse en Cesar".

In 1980 maakt het duo furore met de komediereeks "De kolderbrigade" (foto) waarin hulpinspecteurs Gaston en Leo samen met commissaris Kolder (rol van Romain Deconinck) proberen een moordzaak op te lossen. Het jaar nadien start het duo met hun eindejaarsshows op de BRT. De shows zijn kijkcijferkanons en leveren een van de bekendste sketches van Berghmans, die van Joske Vermeulen (foto) uit de Trammezandlei 122 in Schoten.

Berghmans keert in de jaren 80 ook terug naar het witte doek, ditmaal samen met kompaan Martin. Ze draaien vier films: "De boot naar Spanje" (1982), "Zware jongens" (1984), "Paniekzaaiers" (1986) en "Gaston en Leo in Hong Kong" (1988). De laatste drie werden een succes en worden nog regelmatig herhaald op tv.

Toch kijkt Berghmans met gemengde gevoelens terug op de films: "Komieken kan je niet regisseren en toch probeerden ze het telkens weer." Hij vindt het ook spijtig dat hij niet meer in ernstige rollen zat.

Kanker verandert alles

In 1989 maken Berghmans en Martin de overstap naar de commerciële zender VTM. Een paar jaar later krijgen de komieken af te rekenen met zware gezondheidsproblemen: Berghmans overwint darmkanker, Martin sterft op 18 maart 1993 aan de gevolgen van longkanker. Een halfjaar eerder zijn ze nog te gast bij Luc Appermont in het programma "20 jaar Gaston en Leo" om hun 20-jarige bestaan als komisch duo te vieren.

Berghmans moet na de dood van Martin plots alleen verder en probeert het een tijdje solo en met onder anderen Carry Goossens. Voor zijn 80e verjaardag brengt VTM in 2006 een 5-delig portret van de komiek, getiteld "Gaston 80". Hij wordt door koning Albert ook benoemd tot Commandeur in de Kroonorde in 2006 (foto).

Een jaar later neemt Berghmans afscheid van het podium tijdens de Week van het Dialect. Berghmans belooft echter zijn definitieve afscheid met de film "Christmas in Paris", maar het melodrama flopt. In 2009 krijgt hij van de Vlaamse Televisie Academie de "carrière ster". Sinds 2010 prijkt een bronzen standbeeld van Joske Vermeulen op het Victor Roosensplein in Merksem.

Gaston Berghmans was getrouwd met Jenny. Samen hebben ze een dochter, Chantal. Nog tot enkele maanden voor zijn dood werd hij door zijn vrouw verzorgd.

Het Radio 2-programma "De Week van Niels" besteedt tussen 16 en 18 uur aandacht aan het overlijden van Gaston Berghmans. Onder andere comedian Steven Goegebeur komt naar de studio.