Stormloop op tankstations in noordwesten van Frankrijk

Aan de benzinestations in het noordwesten van Frankrijk stonden vandaag lange rijen omdat de brandstof op verschillende plaatsen gerantsoeneerd is. Door de sociale onrust van de afgelopen weken dreigen meer en meer regio's zonder brandstof te vallen.

In Frankrijk wordt gestaakt in olieraffinaderijen en opslaglocaties van brandstof uit protest tegen de nieuwe arbeidswet. De gevolgen zijn nu duidelijk te merken, zegt VRT-correspondent Frank Renout. "Honderden tankstations, voornamelijk in het westen van het land, staan droog."

Dankzij de opheffing van versperringen aan grote oliedepots konden bepaalde tankstations vandaag wel bevoorraad worden. De Fransen trokken dan ook massaal naar de open tankstations, met opstoppingen tot gevolg. In Nantes, Rennes of Brest moest soms een half uur of een uur aangeschoven worden om bij de pomp te geraken. "Mensen klagen dat ze lang in de rij moeten staan, omdat veel andere tankstations dicht zijn", zegt Renout. "De mensen zijn bang dat er binnenkort geen brandstof meer is, dus komen ze nu allemaal hun auto voltanken."

In totaal voerde een tiental departementen vrijdag beperkingen in op de distributie van benzine. De autoriteiten lieten ook zes van de acht blokkades op toegangen tot oliedepots ontruimen.