Verlicht kunstmatige meteorenregen hemel boven openingsceremonie Tokio 2020?

Een Japans bedrijf wil tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Tokio in 2020 de hemel boven Japan verlichten met een kunstmatige meteorenregen. Daarbij zou een satelliet tot wel duizend speciale kogels afvuren die vervolgens in de atmosfeer opbranden.
Science Photo Library
(illustratie)

"Sky Canvas". Zo heet het project van de Japanse start-up ALE Co. dat in theorie op bestelling een meteorenregen aan de hemel aflevert. Het bedrijf lanceert daarvoor een microsatelliet geladen met vijfhonderd tot duizend speciale kogels in de ruimte.

Eens de satelliet de juiste baan om de aarde heeft bereikt, schiet hij de kogels een na een als een machine die tennisballen afvuurt de atmosfeer in waar ze vervolgens opbranden. Op die manier beweert ALE Co. een kunstmatige meteorenregen te kunnen creëren.

8.100 dollar

Het is niet bekend welke materialen ALE Co. gebruikt om de kogels te maken. Wel beweert het bedrijf dat het de kleur van de vallende sterren kan bepalen door de chemische samenstelling van de kogels te wijzigen.

Goedkoop is het spektakel niet. Eén kogel zou liefst 8.100 dollar (ruim 7.200 euro) kosten. Daarbij is de kostprijs van de satelliet en de lancering niet meegerekend. Een meteorenregen met duizend vallende sterren kost op die manier algauw 7,2 miljoen euro.

ALE Co. hoopt het trucje te mogen uitvoeren tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2020. Die vinden plaats in de Japanse hoofdstad Tokio. Volgend jaar wil het bedrijf een eerste testsatelliet lanceren.