"Dit is geen oorlog tussen het Westen en de islam"

Op het Paleis zijn de aanslagen van 22 maart herdacht. "Die dag is het ergst denkbare gebeurd, heeft het onherstelbare zich voorgedaan", zei premier Michel. En, zo zei hij ook: "We zullen de terroristen bevechten, maar dit is geen oorlog tussen het Westen en de islam."

De hoogwaardigheidsbekleders in dit land, maar toch vooral de nabestaanden van de aanslagen op 22 maart, verzamelden zich op het paleis om de tragische gebeurtenissen te herdenken.

32 levens verstilden die dag, zei presentatrice Betty Mellaert bij het begin van de plechtigheid. De namen van de 32 slachtoffers werden één na één voorgelezen, wat een indrukwekkend eerbetoon was.

Hoe diep die dag ingegrepen heeft in het leven van de nabestaanden, getuigde Eddy Van Calster. Hij verloor op 22 maart zijn vrouw, Fabienne Van Steenkiste.

"Wellicht zijn de oorspronkelijke waarden waar Fabienne aan wilde herinneren, voor te veel mensen vreemd geworden. Inderdaad, welke waarde geeft de maatschappij nog aan wijsheid en inzicht? Dit verwaarlozen heeft geleid tot haar dood."

Ook Kristin Verellen verloor een dierbare, haar man Johan Van Steen. "Ik heb lang getwijfeld of ik hier het woord zou nemen. Als ik hier toch sta, is het omdat we niet mogen vergeten dat wat er gebeurd is vreselijk is. Zo vreselijk dat het moeilijk is om er lang bij stil te staan. Maar ook al zouden we willen, we kunnen er niet van weglopen noch de tijd terugdraaien. Wat we wel kunnen, is iets zinvols doen met de tijd die ons rest."

"Hierop kunnen we voortbouwen"

Volgens koning Filip heeft België in de nadagen van de aanslagen getoond hoe sterk onze maatschappij is. "We hebben ons niet uit elkaar laten spelen, maar gereageerd met een oproep tot eendracht. Deze reactie is van onschatbare waarde voor dit land. Hierop kunnen we voortbouwen voor de toekomst van dit land."

De premier van zijn kant drukte zijn medeleven uit. Maar hij had ook een (min of meer) politieke boodschap. "Dit is geen oorlog tussen het Westen en de islam. En we zullen alles doen om deze terroristen te stoppen. Dat is een moeilijk gevecht, een gevecht dat lang zal duren. We zullen tegenslagen ondervinden, maar ook succes. En ik heb er alle vertrouwen in dat we zullen winnen."

Michel zei dat het niet uitmaakt "wie je bent, van wie je houdt, wat je religie is". "We zijn allemaal gelijk in dit gevecht, allemaal. Nous sommes ensemble. We zijn samen", zo besloot hij.

Enkele sfeerbeelden van de herdenkingsplechtigheid:

Danny Gys/Reporters
Danny Gys/Reporters