"Dit is onbeschoft, de slechtste kant van het kapitalisme"

De crowdfunders van nieuwssite Newsmonkey, die na twee jaar uitbetaald worden en daarbij verlies lijden, zijn door de onderneming gebruikt. Dat zegt financieel expert Pascal Paepen. "Die crowdfunders krijgen publiekelijk ook nog een schop onder de kont. Dit is onbeschoft, een gebrek aan ethiek, en de slechtste kant van het kapitalisme", aldus Paepen.
Nicolas Maeterlinck
Twee jaar geleden werd Newsmonkey via crodwfunding opgestart (archief)

Nieuwssite Newsmonkey betaalt 1.500 crowdfunders die investeerden in het project vervroegd terug. Samen investeerden die twee jaar geleden 275.000 euro in Newsmonkey.

Alleen, ze krijgen minder terug dan het geïnvesteerde bedrag, ook al lijkt het bedrijf het goed te doen. Dat heeft te maken met de hoge commissielonen die het crowdfundingplatform MyMicroInvest aanrekent. Die bedraagt 12 procent, waardoor de crowdfunders 3,3 procent verlies lijden, ook al krijgen ze elf euro voor een aandeel van tien euro.

"Crowdfunders zijn gebruikt"

Dat lokt heftige reacties. Onder meer bij financieel expert Pascal Paepen. "De crowdfunders van Newsmonkey zijn door de onderneming gebruikt. Ze krijgen publiekelijk ook nog een schop onder de kont. Dit is onbeschoft, een gebrek aan ethiek, en de slechtste kant van het kapitalisme", aldus Paepen.

"Zoiets is in Amerika onmogelijk, want dan zijn binnen de kortste keren het kapitalisme en crowdfunding kapot", zegt Paepen. "Ik geloof sterk in aandelen en ik wil best 100 procent van mijn inleg verliezen, maar als het goed gaat met het bedrijf, dan wil ik delen in de winst. Dit kan een symbooldossier worden en het einde betekenen voor crowdfunding in België."

En of de crowdfunders met die 11 euro per aandeel (ze betaalden daar twee jaar geleden 10 euro voor) correct vergoed zijn, is onduidelijk, aldus Paepen. Financiële informatie heeft Newsmonkey niet meer gegeven, na een persbericht begin vorig jaar dat ze in 2015 wellicht break-even zouden draaien.

Definitive Groove, de vennootschap achter Newsmonkey, zou volgens Beurs.com, dat zich baseert op info uit het Belgisch Staatsblad, een jaar geleden bovendien een kapitaalverhoging uitgevoerd hebben tegen 20 euro per aandeel. "In dat geval lijkt 20 euro per aandeel mij de minimumprijs om terug te betalen aan de crowdfunders en zelfs aan de lage kant, tenzij er sindsdien zware tegenslagen geweest zijn", aldus Paepen.

"Oprichter Wouter Verschelden mag van mij gerust miljardair worden, maar niet op deze manier. Hij was volgens mij ook niet op zoek naar geld, maar gebruikte die crowdfunders om media-aandacht en fans te werven voor zijn project", zegt Paepen.

Advocate Wendy Michiels liet zaterdagavond via Twitter weten dat er een class action (een groepsvordering) in de maak is tegen Newsmonkey en MyMicroInvest. Meer informatie kan ze daar voorlopig nog niet over geven.

"Hard gezocht naar een oplossing"

Newsmonkey-uitgever Wouter Verschelden laat in een reactie weten dat de crowdfunders altijd "een grote rol gespeeld hebben in het mee mogelijk maken van Newsmonkey". "Uit respect voor die crowdfunders hebben wij heel hard gezocht naar een oplossing met een uitkoopprijs die hoger lag dan de instapprijs, wat het uiteindelijk ook geworden is", aldus Verschelden.

"De erg hoge kosten hangen daarbij als een schaduw over de financiële transactie. Ook daar hebben wij heel hard aangedrongen op een correcte regeling voor de crowdfunders, maar hadden we geen enkele greep op de eindbeslissing, die de verantwoordelijkheid is van MyMicroInvest."

De uitgever van Newsmonkey geeft ook aan dat "Newsmonkey in zijn twee opstartjaren substantiële verliezen geleden heeft". "Dat is ook logisch voor een start-up en zal blijken uit de jaarrekening die we neergelegd hebben. Een snel plan van aanpak vanuit de raad van bestuur was nodig om het project leefbaar en duurzaam te maken op lange termijn. Een nieuwe ronde investeringsgeld moet dat nu mogelijk maken en het project een toekomst geven", aldus Verschelden.

"Bij het opstellen van een nieuw plan om de toekomst van Newsmonkey te verzekeren hebben een aantal aandeelhouders beslist om te verkopen, waardoor één groep de meerderheid verwierf en er een verkoopplicht ontstond voor anderen. De huidige groep investeerders neemt nu zijn verantwoordelijkheid om de rode cijfers weg te werken en ons project solide te maken", zegt Verschelden.

Meest gelezen