"Geens' voorstellen versterken de verschillen tussen noorden en zuiden van het land"

De voorstellen die minister van Justitie Koen Geens doet aan de cipiersbonden versterken de ongelijkheid tussen het noorden en het zuiden van het land. En de onrechtvaardigheid van een eerdere verdeling wordt niet ongedaan gemaakt. Dat meent de christelijke Franstalige vakbond CSC.

Vrijdag zaten de vakbonden en Geens voor de achtste keer samen sinds de start van de stakingen in de Brusselse en Waalse gevangenissen, op 25 april. Het voorstel dat Geens hen tijdens die ontmoeting deed, is toen opnieuw verworpen omdat dat volgens de Franstalige bonden niet inging op hun eisen.

"Niet afgestemd op Brussel en Wallonië"

"Men kan alleen maar vaststellen dat de voorstellen van de minister in de lijn liggen van de eisen van de cipiers in het noorden, maar niet antwoorden op de noden van de Brusselse en Franstalige gevangenissen", aldus Laurence Clamar, secretaris Justitie bij CSC Publieke Diensten. "Die gevangenissen roepen al 27 dagen om hulp."

"De verschillende werkelijkheid tussen noord en zuid beïnvloedt de werklast zwaar", zegt Clamar, die er wel aan toevoegt geen communautair debat te willen starten. Nog volgens de christelijke vakbond worden de noden van de gevangenissen waar nu gestaakt wordt niet erkend door de minister.