"In juni al syndicale acties van de magistraten"

Volgens de Naamse procureur des Konings, Vincent Macq, komen er al in juni syndicale acties van de magistraten, in beide landsgedeelten. "We zetten druk omdat een heel grote investering in Justitie nodig is."

Macq wond er niet al te veel doekjes om. Het principe, zo zei hij tijdens het RTBF-programma Les Décodeurs, is "verworven". De syndicale acties worden al voorbereid, ook al is nog niet duidelijk welke vorm die zullen aannemen - stakingen of, bijvoorbeeld, stiptheidsacties. 

"We verzuipen", zo zei Macq. "Je kunt wel gemotiveerd zijn, maar ook wij hebben onze grenzen. Kom maar eens kijken. In Namen is er een tekort aan griffiers en rechters."

Justitieminister Koen Geens verdedigde zich met een handvol cijfers: er zijn dertig procent meer magistraten dan in 2014 en het gerechtelijk personeel is verdubbeld. Niet voldoende, vindt Macq, en dus moet er acties ondernomen worden. "Waarschijnlijk komen er in juni al acties, zowel in het noorden als het zuiden van het land. We zetten druk omdat een heel grote investering in Justitie nodig is, en zo kunnen we misschien vanaf 2020 weer besparen."

Eerder dreigde ook Jan Geysen, de voorzitter van de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten met acties. Volgens hem is een staking niet uitgesloten.