"Nieuwe Scoutshuis ademt echte scouts-DNA uit"

In Borgerhout bij Antwerpen is het Scoutshuis, het nieuwe nationaal secretariaat voor Scouts en Gidsen Vlaanderen, feestelijk ingehuldigd. Het gebouw heeft een opvallende houten uitkijktoren, die een landmark voor de buurt moet worden. Geïnteresseerden konden tijdens de opendeurdag alvast een kijkje komen nemen.

Het hoofdkwartier van de jeugdbeweging bevond zich eerst op het Kievitplein. Maar door de ontwikkeling in de omgeving van het Centraal Station moesten ze na dertig jaar op zoek naar een nieuwe locatie. Die vonden ze in een gebouw aan de Wilrijkstraat in Borgerhout.

Het pand werd het voorbije jaar gerenoveerd, waarbij zo veel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen gebruikt werden. "Het voelt nu als een blokhut aan met een woeste groene stadstuin. Alles is functioneel en ademt het echte scouts-DNA uit. De houten toren biedt als landmark uitzicht over Antwerpen en staat symbool voor het uitzicht dat scouting aan kinderen en jongeren biedt op hun leven", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van de nationale leiding.

Scouts en Gidsen Vlaanderen is met 78.000 leden een van de grote jeugdbewegingen in ons land. Het Scoutshuis ondersteunt met administratieve en pedagogische diensten de werking van de 550 groepen in Vlaanderen en Brussel. Er zijn ook vergaderzalen, een Hopper Winkel die kampeermateriaal aanbiedt en een Hopper Jeugdverblijf met 95 slaapplaatsen. Het Scoutshuis heeft een totale oppervlakte van 3.500 vierkante meter.

"De organisatie van de jeugdbeweging zal vanuit dit nieuwe gebouw nog performanter en efficiënter de lokale groepen kunnen steunen en aansturen: met de vorming van leiders en leidsters, met juridische en praktische ondersteuning, met inspiratie en informatie en met de stem die de belangen van de kleinste kapoen tot de oudste oud-scout overal zal behartigen", zei Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD), die een van de gastsprekers was.