"Toni Erdmann" beste film volgens internationale filmcritici

De Duitse komedie "Toni Erdmann" van Maren Ade is op het festival van Cannes bekroond door de Fipresci, de organisatie van internationale filmcritici. Volgens de journalisten is de Duitse productie de beste film in de competitie van Cannes dit jaar.

Ook andere films vielen gisterenavond in de prijzen. Zo heeft de documentaire "Les vies de Thérèse" van de Fransman Sébastien Lifshitz de Queer Palm 2016 ontvangen. Die award wordt elk jaar uitgereikt aan de film op het festival die het thema van de homoseksualiteit het beste behandelt.

De documentaire toont de laatste dagen van Thérèse Clerc, een militante voor vrouwenrechten en rechten voor homoseksuelen, die in februari op 88-jarige leeftijd overleed aan kanker. Ze vroeg aan Lifshitz om haar laatste dagen te filmen "om de fysieke degradatie en de dood zonder taboes te tonen".

Queer Palm voor de kortfilm

De Queer Palm voor de kortfilm ging dit jaar naar "Gabber lover" van de Franse Anna Cazenave-Cambet. "De prent is een echte "coming-out" film waarin men leert om te gaan met zijn verlangens, om ze eindelijk de vrije loop te laten", aldus de jury, die werd voorgezeten door de Franse cineasten Oliver Ducastel en Jacques Martineau.

"Dit jaar hebben de films van het festival een grote diversiteit getoond van vrouwelijke personages, en ze hebben veel gesproken over het vrouwelijke verlangen, dat lang genegeerd en onderdrukt werd. We hebben besloten om twee films te onderscheiden van hoop en liefde, die vrouwen tonen die de confrontatie aangaan met het leven en die hun eigen leven in handen willen blijven houden", volgens de jury.

Un certain regard

De film "The red turtle" van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit won de Speciale Juryprijs van het programma-onderdeel "Un certain regard". De film is een animatiefilm over een man die strandt op een onbewoond eiland. Michael Dudok de Wit werkte bijna tien jaar aan de film, die hij maakte met de grote Japanse animatieproducent Ghibli. De regisseur won vijftien jaar geleden een Oscar voor zijn korte animatiefilm "Vader en dochter".