Abdeslam blijft onder cameratoezicht staan in zijn cel

De Franse premier Manuel Valls zal de omstandigheden van de opsluiting van Salah Abdeslam, die deel uitmaakt van de terreurcel die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Parijs, niet aanpassen. De advocaat van Abdeslam verklaarde vrijdag dat zijn cliënt hinder ondervindt van de videobewaking in zijn gevangeniscel.
AFP or licensors

Meester Frank Berton zei vrijdag dat hij niet begrijpt dat zijn cliënt "24 uur op 24 wordt bekeken, zonder wettelijk kader".

Maar dat was niet naar de zin van de Franse premier. "Er kunnen geen veranderingen doorgevoerd worden op basis van chantage. Deze persoon is extreem gevaarlijk", aldus Valls op Radio J. "Ik kan me voorstellen dat deze vragen niet alleen onze medeburgers choqueren, maar ook en vooral de families van de slachtoffers van de aanslag in de Bataclan. Er mag geen enkele chantage zijn."

Abdeslam had al een eerste keer geweigerd om zich uit te spreken na zijn uitlevering aan Frankrijk. Hij haalde toen de moeilijke omstandigheden aan tijdens zijn overbrenging vanuit België. Hij had wel beloofd om later wel te spreken. Dat was een van de voorwaarden voor Breton om zijn verdediging op zich te nemen.