Bondgenoot Erdogan officieel aangewezen als nieuwe Turkse premier

In Turkije is voormalig minister van Transport Binali Yildirim officieel aangesteld als voorzitter van regeringspartij AKP. Hij volgt daarmee ook premier Ahmet Davutoglu op, die zwaar in de clinch lag met president Recep Tayyip Erdogan. Yildirim was de enige kandidaat.

Binali Yildirim is momenteel minister van Transport, Zeevaart en Communicatie. Dat hij de man is die Ahmet Davutoglu opvolgt, verbaast weinigen. Als trouwe bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan valt niet te verwachten dat hij veel buiten de lijnen gaat kleuren. Eerder al liet hij zich ontvallen dat Turkije nood heeft aan een nieuwe grondwet, die de president meer macht geeft.

Duidelijkheid over vluchtelingen

Yildirim vindt dat alle Europese landen eensgezind duidelijk moeten maken of Turkije binnen afzienbare tijd lid kan worden van de Europese Unie of niet. De Europese landen moeten volgens hem ook een eind maken aan hun verwarrende vluchtelingen-aanpak en hun tegenstrijdige uitspraken over het migratie-akkoord met Turkije.

Yildirim krijgt zijn nieuwe functie op een moment dat de Turkije zwaar onder druk staat door enerzijds militanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en anderzijds strijders van terreurorganisatie IS. Hij wil de strijd tegen die groeperingen voortzetten.

Nieuwe regering vormen

Ahmet Davutoglu, de vorige Turkse premier, diende twee weken geleden zijn ontslag in. Hij sprak toen zijn lof uit voor president Erdogan en regeringspartij AKP, maar voegde er wel aan toe dat hij niet vrijwillig opstapte. De kloof tussen hem en Erdogan werd stilaan te groot.

Davutoglu mocht nog op de koffie bij de president. Hij kreeg de vraag om de lopende zaken af te handelen tot een nieuw kabinet is aangesteld. Zijn opvolger Yildirim gaat zich daarmee bezighouden. De samenstelling van de nieuwe ploeg moet tegen midden volgende week gekend zijn.