Extreemrechts en groen nek aan nek in Oostenrijkse presidentsverkiezing

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk hebben zowel de extreemrechtse kandidaat Norbert Hofer als de groene kandidaat Alexander Van der Bellen zowat de helft van de stemmen behaald. De definitieve resultaten worden pas morgen verwacht.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Alexander Van der Bellen (links) en Norbert Hofer.

Vandaag zijn de Oostenrijkers naar de stembus getrokken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarin nam de extreemrechtse kandidaat Norbert Hofer van de FPÖ het op tegen de groene kandidaat Alexander Van der Bellen.

Omstreeks 17 uur zijn de stembureaus dichtgegaan. Zo goed als alle stemmen zijn intussen geteld. Daaruit blijkt dat de beide kandidaten zowat 50 procent van de stemmen hebben gehaald. Op het definitieve resultaat is het evenwel nog tot morgen wachten. Dat heeft Hofer zelf verteld aan de Oostenrijkse openbare omroep ORF.

Trendbreuk

Voor het eerst sinds WO II hebben de twee belangrijkste centrumpartijen - de conservatieve ÖVP en de sociaaldemocratische SPÖ - de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een maand geleden niet overleefd.

Het is vooral de populariteit van Hofer die de media naar Oostenrijk deed kijken. De president heeft in Oostenrijk vooral een ceremoniële functie. Maar een overwinning voor extreemrechts in het Alpenland zou een krachtig signaal zijn voor de talloze populistische en antimigratiepartijen, die overal in Europa de kop opsteken.