Gloednieuw, 500 meter lang bomenparcours in de Hoge Rielen

Natuurdomein de Hoge Rielen in Kasterlee heeft er een spannende troef bij: vandaag werd er het nieuwe Klimbos geopend, een 500 meter lang avonturenparcours hoog in de bomen met spectaculaire hindernissen. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) was een van de eersten om het uit te testen en zoefde via de kabelbaan over de vijver.
Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (rechts)

"Het is altijd prettig terug te keren naar de Hoge Rielen. Ik ben hier in mijn carrière als scoutsleider meermaals geweest. Het jeugdwerk is hier nog altijd thuis, maar ook scholen, bedrijven en gezinnen vinden hun weg naar dit natuurdomein. Dat alles onderstreept de rol die het in Vlaanderen inneemt als plaats voor verblijf, educatie, vorming en ontdekken", zei de minister in zijn toespraak.

De Hoge Rielen is 230 hectare groot en ligt in de Kempense bossen. Daar middenin werd nu een gloednieuw avonturenparcours aangelegd, dat via een centrale klimtoren bereikt kan worden. Het parcours, met hoogtes van vier tot elf meter, werd opgesplitst in vier routes met verschillende moeilijkheidsgraden. Er zijn evenwichtsbalken, klimnetten, bandenbruggen en twee kabelbanen van meer dan 120 meter over het water.

Het parcours is heel veilig: deelnemers zekeren zich met leeflijnen die uit twee beveiligingshaken bestaan. Ze kunnen niet tegelijk geopend worden, waardoor avonturiers steeds vasthangen aan de beveiligingskabel. De Hoge Rielen voorziet ook in begeleiding. Om het parcours te mogen beklimmen moet je minstens 11 jaar zijn en zeker 1,4 meter groot zijn. Het parcours duurt zo'n twee uur.