Ken Loach wint de Gouden Palm met "I, Daniel Blake"

Op het 69e filmfestival van Cannes heeft de film "I, Daniel Blake" van Ken Loach de Gouden Palm gewonnen. De Belgische broers Dardenne grepen met hun film "La fille inconnue" naast de prestigieuze hoofdprijs.

De Britse cineast Ken Loach ontving de hoofdprijs van het 69e filmfestival van Cannes uit handen van acteur Mel Gibson en juryvoorzitter George Miller. Het is de tweede keer dat de bijna 80-jarige filmmaker een Gouden Palm krijgt. In 2006 ging hij met de hoofdprijs naar huis voor zijn film "The wind that shakes the barley".

De gelauwerde film "I, Daniel Blake" gaat over een een zestigjarige klusjesman uit Newcastle die na een zware hartaanval toch opnieuw aan het werk moet. Van zijn dokter mag hij niet meer werken, maar het ziekenfonds denkt daar anders over.

De overwinningsspeech van Loach droeg een duidelijk linkse boodschap. "We bevinden ons vandaag in een gevaarlijke situatie", zei hij." Door de bezuinigingsplannen stevenen we mogelijk af op een regelrechte rampsituatie. Deze neoliberale praktijken hebben ellende veroorzaakt bij miljoenen mensen, van Griekenland tot Portugal, met een kleine minderheid die er beschamend rijk van is geworden", voegde hij eraan toe.

Een veilige keuze

Volgens VRT-filmreporter Ward Verrijcken hebben de juryleden dit jaar op veilig gespeeld. "Ken Loach maakt heel solide cinema en ook zijn speech tegen de gevaren van het ultra-kapitalisme was heel bevlogen. Maar toch lijkt het een compromiskeuze. Er was een gouden kans om de échte beste film van het festival van Cannes te bekronen, namelijk de Duitse film "Toni Erdmann". De vrouwelijke regisseur Maren Ade was de topfavoriet van de avond. Dat de film helemaal niets wint, is compleet onbegrijpelijk."

Volgens de Deense acteur en jurylid Mad Mikkelsen was "de discussie erg passioneel en ging hij gepaard met enorm veel liefde, al was het een erg moeilijke beslissing". Ook juryvoorzitter George Miller sprak van een "rigoureuze" beslissing.

De prijzen van het 69e filmfestival van Cannes

  • Gouden Palm: Ken Loach ("I, Daniel Blake")
  • Prijs van de jury: Andrea Arnold ("American honey")
  • Grote prijs: Xavier Dolan ("It's only the end of the world")
  • Beste acteur: Shahab Hosseini ("The salesman")
  • Beste actrice: Jaclyn Jose ("Ma' Rosa")
  • Beste scenario: Asghar Farhadi ("The salesman")
  • Beste regisseur: Cristian Mungiu ("Graduation") én Olivier Assayas ("Personal shopper")

Geen derde Palm voor de broers Dardenne

Met de overwinning van Loach grijpen de Belgische broers Dardenne naast de hoofdprijs. Zij zaten mee in de running voor een Gouden Palm, maar gingen met lege handen naar huis met hun film "La fille inconnue". De film gaat over een jonge huisdokter die geconfronteerd wordt met de dood van een onbekend meisje dicht bij haar praktijk. Op voorhand was al duidelijk dat de broers Dardenne weinig kans maakten om de Gouden Palm te winnen. De meeste filmrecensenten vonden de film goed, maar geen hoogvlieger in hun oeuvre.

Vorig jaar sleepte de Franse regisseur Jacques Audiard de Gouden Palm in de wacht met zijn vluchtelingendrama "Dheepan".

Een fragment van de Gouden Palm-winnaar