Libische kustwacht onderschept ruim 800 bootvluchtelingen

De Libische kustwacht heeft zeven boten onderschept die alles samen zowat 850 vluchtelingen aan boord hadden die via de zee naar Europa wilden reizen.
ROPI
(archieffoto)

"De kustwacht van het westen (van Libië, red.) patrouilleerden in het gebied van de raffinaderij Zaouia (45 km ten westen van Tripoli) en omstreeks halfacht vanmorgen onderschepte ze zeven grote rubberboten", zegt kolonel Ayoub Qassem, de woordvoerder van de Libische marine.

Volgens de kolonel komen de vluchtelingen uit verschillende Afrikaanse landen. Onder hen waren 79 vrouwen, waarvan er elf zwanger waren. "De vluchtelingen werden overgedragen aan de autoriteiten die de illegale migratie bestrijden om daarna naar opvangcentra gebracht te worden", aldus Qassem.

Mensensmokkelaars profiteren van de chaos die in Libië heerst sinds de val van Khaddafi in 2011. Sindsdien probeerden duizenden vluchtelingen Europa te bereiken vanuit Libië, dat slechts op 300 kilometer van de Italiaanse kust ligt. Het zachtere weer van de laatste dagen lijkt een nieuwe toestroom van illegale vluchtelingen op gang te brengen.

Volgens een rapport van het Britse Hogerhuis van 13 mei is de EU-missie "Sophia", waarmee de Europese leiders hoopten de mensensmokkel op de Middellandse Zee terug te kunnen dringen, "een mislukking" en doet ze de mensensmokkelaars enkel van strategie veranderen. De missie, operationeel sinds de zomer van 2015, doet volgens het rapport "het aantal vluchtelingen niet afnemen en heeft geen effect op de smokkelnetwerken of de mensensmokkel in de Middellandse Zee".