Selfie van moslima met Dewinter krijgt antisemitisch staartje

De jonge moslima die vorig weekend het nieuws haalde nadat ze tijdens een protestactie van Vlaams Belang een selfie met Kamerlid Filip Dewinter had genomen, zou in het verleden verschillende antisemitische uitspraken op sociale media hebben gedaan. Dat meldt de Nederlandse blog GeenStijl.

In Antwerp Expo heeft vorig weekend de Muslim Expo Belgium plaatsgevonden, een beurs over de cultuur van moslims. Vlaams Belang was niet opgezet met dit gebeuren en organiseerde een protestactie buiten voor de deur.

Bij wijze van ludiek verzet tegen deze actie, besloot de 22-jarige moslima Zakia Belkhiri haar smartphone boven te halen en selfies te nemen met de leden van Vlaams Belang in de achtergrond. Het lukte haar uiteindelijk ook een selfie te nemen met Kamerlid Filip Dewinter mee in beeld.

De foto's gingen de wereld rond. De humoristische wijze waarop Belkhiri de protestactie probeerde onderuit te halen, wist velen te charmeren. Een week later hebben de selfies evenwel een antisemitisch staartje gekregen.

De Nederlandse blog GeenStijl heeft enkele oude tweets van Belkhiri opgesnord waaruit moet blijken dat ze zich in het verleden racistisch heeft uitgelaten over Joden. "Hitler didn't kill all the jews, he left some. So we know why he was killin' them #fuckers", zou ze op 29 november 2012 hebben geschreven. Vrij vertaald leest dit als: "Hitler vermoordde niet alle Joden, hij liet enkelen over zodat we zouden weten waarom hij ze doodde #fuckers".

In maart 2014 zou ze wederom antisemitische taal hebben gehanteerd, deze keer in een Facebookpost. "Ik heb zo'n haat jegens hen", zou ze toen over Joden hebben geschreven. Enkele maanden eerder zou ze op de sociaalnetwerksite Ask.fm "Fuck die Jodentaal" hebben geantwoord op de vraag of ze ooit Hebreeuws wilde leren.

Belkhiri heeft al haar profielen op sociaalnetwerksites inmiddels afgesloten. Wel is ze nog een keer op Twitter teruggekeerd om op de heisa te reageren. "Ik heb niks tegen joden", schrijft ze. "Die tweets zijn niet eens echt. Dat is gefotoshopt. Wat zielig om van alles te zoeken om mij af te breken."

De BBC haalt een andere tweet aan waarin ze in het Engels reageert. "Mijn mening vele jaren geleden was gericht tegen de Zionisten destijds, die haat in plaats van liefde verspreiden", leest het vrij vertaald. "Alle andere Joden wens ik vrede." Bij de tweet heeft ze ook een YouTube-video geplaatst van een Orthodoxe Jood en een moslim in Arabische klederdracht die samen door New York wandelen om naar de reactie van omstaanders te peilen.

Die laatste uitleg weet niet iedereen te overtuigen en lijkt zelfs nog meer olie op het vuur te gooien. "Bedoel je dan dat Zionistische Joden het verdienen te sterven?", vraagt iemand zich af op Twitter.

En dan kwam er nóg een staartje aan het verhaal: Belkhiri verontschuldigt zich in een mail tegenover de Joodse gemeenschap, geeft ook toe dat ze kwetsende posts hééft gedaan, maar ziet ze als een jeugdzonde. 

"Ik wil dan ook de nadruk leggen dat ik echt wel spijt heb van mijn vroegere 'manier van denken' die geleid heeft tot die oude tweets en dat ik geen Jodenhater/antisemiet ben. Ook al lijkt het zo omdat ik er niet aan gedacht heb om mijn reacties van toen ik jonger en onwetend was niet heb aangepast of verwijderd."

Begin deze week heeft "De afspraak" Belkhiri opgezocht voor een gesprek. Die reportage kan u hieronder bekijken:

Meest gelezen