Tien miljoen euro voor twee nieuwe bruggen in Sint-Pieters-Leeuw en Vilvoorde

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 10 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe bruggen over het kanaal in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) en Vilvoorde. De nieuwe brug in Sint-Pieters-Leeuw moet het autoverkeer op de Bergensesteenweg ontlasten en fietsers en voetgangers nieuwe mogelijkheden bieden. Dat laatste is ook het geval voor de geplande fiets- en voetgangerbrug in Vilvoorde.

De nieuwe Driefonteinenbrug in Ruisbroek biedt bedrijven langs het kanaal via de Humaniteitslaan een directe verbinding met de op- en afrit Anderlecht Industrie van de Brusselse ring. Dit zal de drukke Bergensesteenweg gevoelig ontlasten en deze bedrijvenzone tegelijk ook aantrekkelijker maken voor investeerders, wat de werkgelegenheid in deze regio ten goede moet komen. De fiets- en voetgangersbrug zal aansluiten op de fietssnelweg Kanaalroute, wat fietsen vlotter, veiliger en aantrekkelijker maakt als positief alternatief in het woon- en werkverkeer. Weyts verwacht dat de bouw in 2018 start.

Ook in Vilvoorde plant Weyts een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal. Hierdoor zal een problematische barrière verdwijnen op het fietsroutenetwerk "Van basiliek tot basiliek" tussen de Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkerk in Vilvoorde en de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen. Vandaag is de drukke as Vuurkruisenlaan-Rubensstraat over de hefbrug van Vilvoorde immers de enige manier om het kanaal te overbruggen. De bouw van die brug kan volgens Weyts beginnen in de eerste helft van 2017.