Iraanse vrouwen snijden haar af "om vrij op straat te kunnen lopen"

Verschillende Iraanse vrouwen snijden hun haar af en kleden zich mannelijk, in de hoop zo aan de blik van de zedenpolitie te ontsnappen. In Iran is er namelijk een wet die vrouwen verbiedt om zonder hoofddoek op straat te komen. Wie die wet niet naleeft, riskeert arrestatie.

Zo'n twee jaar geleden maakte de Iraanse journaliste Masih Alinejad  een Facebookpagina aan als protest tegen de wettelijke verplichting van de hoofddoek. Verschillende Iraanse vrouwen postten daarop foto's van zichzelf zonder hoofddoek. 

Vandaag telt de Facebookpagina al bijna één miljoen likes. De strijd tegen de verplichte hoofddoek gaat dan ook onverminderd verder. In plaats van foto's zonder hoofddoek, posten vrouwen nu foto's zonder hoofddoek én zonder haar. 

De initiatiefneemster van die actie kwam op het idee nadat ze haar haren had afgeknipt om kankerpatiënten te steunen. "Wanneer ik achteraf op straat kwam, dacht ik bij mezelf "geen haar, geen zedenpolitie". Voor zij die me altijd zeggen om mijn haar te bedekken, was er plots geen reden meer om me te arresteren."

Haar initiatief werd al snel gevolgd door verschillende andere vrouwen. Ze gaan soms nog een stap verder en kiezen voor mannenkleren. "Ik ben een Iraans meisje", schrijft een van hen. "Om de zedenpolitie te ontwijken, heb ik besloten om mijn haar kort te knippen en mannenkleren te dragen. Zo kan ik vrij wandelen in de straten van Iran."

De Iraanse president Hassan Rouhani zou al progressiever zijn dan zijn voorgangers, maar veranderingen wat betreft de strenge kledingvoorschriften zijn dus nog niet doorgevoerd. Het dragen van de hoofddoek is voor Iraanse vrouwen sinds 1979 verplicht.

Meest gelezen