Marc Didden: "Ben trouw aan mijn eerste liefde Bob Dylan"

Marc Didden, die altijd al een groot bewonderaar is geweest van de Amerikaanse zanger Bob Dylan, heeft meegewerkt aan een special voor Radio 1 rond de zanger naar aanleiding van zijn 75e verjaardag. De uitzending wordt van 19 tot 23 uur uitgezonden op Radio 1. "Ik ben vereerd dat ik dit mag doen voor mijn idool."

"Ik ben vereerd dat ik curator mag zijn van de Dylan-dag op Radio 1. Ik ben een kind van mijn tijd en toen ik 14 of 15 was, verscheen Dylan op het toneel. Ik vond zijn stem intrigerend en zjin songs fantastisch", vertelt Marc Didden.

De muziekjournalist en filmmaker volgt Bob Dylan al meer dan een halve eeuw. Hij stelde voor Radio 1 een special samen over het leven en werk van Robert Allen Zimmerman.

"Zijn nummers waren moeilijk geschreven in het begin. Later is hij eenvoudiger gaan schrijven, maar ik had een zesde zintuig dat me zei dat zijn werk belangrijk is. Ik ben trouw aan die eerste liefde."

Gouden jaren zestig en de heropleving

Marc Didden geeft toe dat Dylan moeite had om na zijn succesvolle periode in de jaren 60 opnieuw spraakmakend te zijn. "Na de jaren 60 was hij volgens sommigen wat op de dool, voor anderen was hij zoekend naar andere vormen", klinkt het.

Didden geeft toe dat de studioalbums van zijn idool van eind jaren 80 tot eind jaren 90 niet indrukwekkend waren. "Sommige van die platen heb ik maar een keer beluisterd, maar sinds eind jaren 90 heeft Dylan een tweede opstoot van energie gevonden en heeft hij een reeks fantastische platen gemaakt."

Op zjin laatste twee albums covert Bob Dylan bekende nummers van crooners als Frank Sinatra en Dean Martin. "Dat is opmerkelijk. Dylan zegt dat hij die nummers niet covert, maar uncovert (uitkleedt). hij brengt de naakte structuur van die nummers en hij doet dat fantastisch", besluit Didden.

Meest gelezen