Minuut stilte om aanslag op het Joods Museum te herdenken

Het Joods Museum in Brussel heeft om 18 uur een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag van precies twee jaar geleden. Daarna werden kaarsen aangestoken worden in aanwezigheid van de opperrabijn van de Joodse gemeenschap in Brussel, en van de voorzitter van de Belgische Moslimexecutieve. Bij de aanslag vielen vier doden.

Twee jaar na de aanslag is het leven in het museum hervat. "Hoewel we allemaal onder de indruk blijven van wat er gebeurd is, moeten we voor de slachtoffers verdergaan met onze opdracht", zo zei de woordvoerster. "Vandaag willen we, meer dan ooit, bruggen bouwen tussen de gemeenschappen en de gelijkenissen met andere culturen beklemtonen."

Het museum is sinds september gesloten voor het publiek wegens renovatiewerken. Het is de bedoeling de collectie op te waarderen en de tentoonstellingsruimte te verdubbelen. De werkzaamheden zouden twee jaar duren, maar intussen "gaan we verder met onze activititeiten extra muros", aldus nog de woordvoerster.

Mehdi Nemmouche, de voornaamste verdachte voor de aanslag die nooit werd opgeëist, wacht intussen in de Brugse gevangenis op zijn proces. Hij wordt beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en terreuraanslagen. Tot nu toe heeft hij nog geen enkele verklaring afgelegd aan de speurders. Volgens zijn advocaten is er geen enkel doorslaggevend bewijs tegen de man, maar zijn aanhouding is wel altijd verlengd.

Behalve Nemmouche worden nog twee anderen, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, verdacht in het dossier. Er wordt nog naar een vierde verdachte gezocht, die enkele dagen na de aanslag werd gefilmd in het gezelschap van Nemmouche. Die man werd echter nog niet geïdentificeerd.

Meest gelezen