Child Focus lanceert euromunt van vermiste Liam

Bij de Koninklijke Munt in Brussel is naar aanleiding van de Internationale dag van het vermiste kind de eerste zogenoemde "hoopgevende munt" geslagen. Op het muntstuk van twee euro staat het gelaat van Liam Vanden Branden, de tweejarige jongen die 20 jaar geleden in ons land verdween. De munt wordt verspreid op een miljoen exemplaren en gaat circuleren als gewoon betaalmiddel.

Liam is het jongste kind dat in België spoorloos blijft. Hij geeft gestalte aan alle kinderen die kort of lang vermist zijn. "Het is natuurlijk een erkenning dat de keuze viel op Liam, en wie weet, hopelijk, helpt dat onze zaak vooruit. Maar het is in de eerste plaats een eerbetoon aan alle vermiste kinderen en hun naasten waar ook ter wereld, en een aansporing voor iedereen om zich voor hen in te zetten", aldus de ouders van Liam.

De munt wordt geslagen op 1 miljoen exemplaren en gaat vervolgens circuleren als gewoon betaalmiddel. De Munt gaat het overgrote deel daarvan verspreiden in de supermarktketens als wisselgeld. Bedoeling is dat iedereen die zo'n munt ontvangt of uitgeeft, telkens even stilstaat bij het lot van alle vermiste kinderen, gisteren, vandaag en morgen. Vandaar de naam "hoopgevende munt".

#coinsofhope

De munt gaat ook circuleren op sociale media. Child Focus, dat zijn schouders onder de campagne zette, nodigt het grote publiek uit om, telkens een munt van eigenaar wisselt, een foto te posten (op Twitter, Instagram...) met de hashtag #CoinsofHope. Op de campagnesite verschijnt vervolgens de locatie. Zo kan iedereen volgen hoe de "hoopgevende munt" zich verspreidt, in België en in Europa.

Voor wie de munt niet in handen krijgt en toch een foto wil delen: op de campagnesite staat een module waarmee je eender welke foto met een muntstuk kan omtoveren in een foto met een "hoopgevende munt". De munt kan ook met een kleine meerprijs aangeschaft worden op de website van de Koninklijke Munt.

Child Focus hoopt en verwacht dat op deze manier miljoenen mensen in ons land en daarbuiten, telkens ze een munt in hun portemonnee vinden of er een ontdekken op een sociale netwerksite, even stilstaan bij het lot van vermiste kinderen en hun naasten. "Want, wie weet, op een dag kan eender wie dé cruciale getuige zijn, meehelpen door het delen van opsporingsberichten, of behulpzaam zijn als donateur of als vrijwilliger om een vermist kind terug thuis te brengen."

Meest gelezen