Greenpeace en visserijsector beschermen samen de Noordpool

Greenpeace en de visserij-industrie slaan de handen in elkaar om de Noordpool te beschermen. Dat meldt de milieuorganisatie in een persbericht. "Dit is ongezien", klinkt het. "Nog nooit eerder heeft een volledige industrie zich zo achter ons geschaard."
A2011

Enkele van de grootste visbedrijven ter wereld hebben beloofd om hun zoektocht naar kabeljauw niet uit te breiden tot een groot gebied in de noordelijke Barentszzee. Dit gebied, twee keer de oppervlakte van Frankrijk, was tot voor kort bedekt met ijs. Tot de groep bedrijven behoren onder meer McDonald's, Tesco, Iglo, Fiskebåt - dat de hele Noorse zeevisserijvloot vertegenwoordigt, en Espersen - de grootste verwerker van diepvriesvis in Europa.

Met dit historisch akkoord, bemiddeld door Greenpeace, heeft de visserijsector voor het eerst vrijwillig grenzen gesteld aan de industriële visvangst in het Noordpoolgebied. Hierdoor zullen vissers die toch verder doordringen in de ongerepte wateren rond de Noordpool, hun kabeljauw niet kunnen verkopen aan grote vismerken, supermarkten en horeca. "Dit is gigantisch nieuws", meldt Greenpeace. "Nooit eerder heeft een volledige industrie zich zo achter ons geschaard."

In maart was uit onderzoek van Greenpeace gebleken hoe grote, verwoestende trawlers door het smeltende zee-ijs de voorbije jaren steeds verder doordrongen in het ecologisch belangrijke en ongerepte gebied rond de Noordpool. In dit gebied rond de Noorse eilandengroep Spitsbergen, dat ook wel de "Galapagos van de Noordpool" wordt genoemd, leven kwetsbare diersoorten als de ijsbeer, de Groenlandse walvis en de Groenlandse haai. Minstens 70 procent van alle Atlantische kabeljauw die wereldwijd wordt opgediend, is afkomstig uit de Barentszzee.

De milieuorganisatie benadrukt wel dat het werk nog niet achter de rug is. "Om de bescherming van het Noordpoolgebied op lange termijn te garanderen, moeten de overheden ingrijpen", klinkt het. "Laten we van het momentum gebruik maken om dat ook effectief af te dwingen en een zeereservaat te creëren zodat ook andere industrieën uit het gebied geweerd worden."

Meest gelezen