Mysterieuze bouwsels in grot bewijzen dat neanderthalers niet primitief waren

Neanderthalers worden vaak aanzien als primitieve wilden, maar ze blijken een stuk slimmer en moderner dan gedacht. Uit mysterieuze constructies met stalagmieten diep in een Zuid-Franse grot blijkt dat de oudste neanderthalers 170.000 jaar geleden al goed georganiseerd waren en samenwerkten, het vuur uitstekend beheersten en zich diep in de ondergrond thuis voelden. Het onderzoek is onder meer het werk van een Belgische geologe van het KBIN.
Michel SOULIER - SSAC
De constructies liggen op zo'n 330 meter van de ingang (Foto: Michel Soulier - SSAC)

In 1990 ontdekt een groep speleologen de grot van Bruniquel, in de vallei van de Aveyron. In de grootste kamer, op zo'n 330 meter van de ingang, vinden ze opmerkelijke bouwsels van gestapelde stukken stalagmiet. Twee ringstructuren - de grootste 30 vierkante meter - spreken het meest tot de verbeelding. Daarnaast zijn er nog vier kleinere bouwsels. Alle structuren bevatten sporen van vuur en verbrande stukjes bot.

Vanaf 1995 dateert een Frans onderzoeksteam een bot met de koolstof-14-methode: het is minstens 47.600 jaar oud, de limiet van de dateringstechniek, maar mogelijk ook veel ouder.

De Belgische geologe en speleologe, Sophie Verheyden van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel, gaat in de streek op vakantie, en raakt gefascineerd door de stalagmietenconstructie.

In 2013 nemen Sophie Verheyden, Jacques Jaubert (Universiteit van Bordeaux), Dominique Genty (CNRS) en speleoloog Michel Soulier de bouwsels opnieuw onder de loep. Ze maken een minutieuze inventaris van alle stalagmietfragmenten, maken een 3D-model van de constructies, brengen de vuurhaarden in kaart en nemen stalen voor een nieuwe datering, dit keer met de uranium-thoriummethode.

AP2008

De onderzoekers maakten een 3D-model van de constructies (illustratie: Xavier MUTH - Get in Situ, Archéotransfert, Archéovision -SHS-3D, op basis van een fotoreeks van Pascal Mora).

Oudste constructies

De constructies blijken 176.500 jaar oud (met een foutenmarge van 2.000 jaar), en zijn daarmee een van de oudste menselijke constructies. Dat kwamen de onderzoekers te weten door de top van stalagmieten te dateren die de neanderthalers als basis voor de constructie hadden gebruikt. Die geeft de maximale ouderdom van het bouwwerk. Over die basisstalagmieten groeide daarna mettertijd weer een stalagmiet. Het onderste stuk van die nieuwe stalagmieten geeft het tijdstip waarop de constructie afgerond was.

De moderne mens is pas 40.000 jaar geleden in Europa gearriveerd. De "ondergrondse klussers" waren dus neanderthalers, en dan nog wel vroege neanderthalers. "Het zijn de oudste complexe bouwsels van de mens ondergronds", zegt geoloog Sophie Verheyden. Ze bewijzen meteen dat neanderthalers de diepe ondergrond al beheersten, meer dan 140.000 jaar voor de moderne mensen van Chauvet of Lascaux, van wie we de majestueuze grotkunst kennen.

De bouwsels bestaan uit 400 stukken stalagmiet, samen een goeie 112 meter lang en 2,2 ton zwaar. De constructies zijn zorgvuldig opgebouwd uit maximaal 4 lagen en worden hier en daar aan de buitenkant gestut. "Zo'n klus vereiste van die groep vroege neanderthalers samenwerking en sociale organisatie. Neanderthalers waren moderner dan we tot nu toe dachten", zegt de Franse archeoloog en prehistoricus Jacques Jaubert.

Michel SOULIER - SSAC

Een onderzoeker boort in de vloer van één van de bouwsels in de Bruniquel-grot. De datering van de druipsteen die de vloer bedekt, leverde de minimale ouderdom van de constructie: 175 900 jaar (Foto: Michel Soulier - SSAC).

Beheersing van vuur

Op de zes structuren in de grot zijn sporen van vuur te zien: roet, verbrande botten en calciet (het mineraal in druipsteen) dat rood of zwart uitslaat. Sommige van die sporen werden ook gedateerd en stammen uit dezelfde periode als de bouwwerken.

Een magnetische studie van de site bevestigt waar er vuurhaarden waren en een spectroscopische analyse geeft duidelijk aan dat het organisch materiaal werd verhit.

"De studie bewijst dat neanderthalers het vuur dus al uitstekend beheersten. Een grot is ook pik-pikdonker, dus alleen al om zo diep in de grot te komen, moesten ze het vuur perfect gaande houden", zegt prehistoricus Jaubert.

Een studie uit 2011 was eerder al tot de conclusie gekomen dat neanderthalers de eerste mensensoort waren die de gewoonte hadden vuur te maken, en zeker vanaf 300.000 jaar geleden wanneer ze begonnen te koken.

Michel SOULIER - SSAC
Michel SOULIER - SSAC

De grot van Bruniquel wordt opgemeten voor het onderzoek (foto: Michel Soulier - SSAC).

Rituelen?

Neanderthalers of moderne mensen leefden niet in de grotten, zo preciseren de onderzoekers, en de functie van de diep gelegen ruimte met de bouwsels is dan ook niet duidelijk. Mogelijk had de ruimte een rituele of symbolische betekenis, of werd ze gebruikt als waterreservoir of als schuiloord. De wetenschappers willen daar de komende jaren verheldering in brengen door verder onderzoek.

De bouwsels van de neanderthalers zijn uitstekend bewaard, ze zijn al die tijd diep in de grot afgeschermd van verwering. Na de periode van de neanderthalers stortte de ingang in en is geen mens meer in de grot geweest, tot in 1990 speleologen de ingang terugvonden.

De studie van dit team van Belgische, Franse, Zwitserse, Amerikaanse en Chinese onderzoekers staat deze week in Nature, in de vorm van een ingezonden brief en een artikel.
 

Michel SOULIER - SSAC

Een foto genomen vanuit het dorpje Bruniquel. De grot van Bruniquel bevindt zich op deze hoogte, in de vallei van de Aveyron (Tarn-et-Garonne). (Foto: Michel Soulier - SSAC)

Meest gelezen