Nederlandse luchtmacht: "Grote voordelen als België voor F-35 kiest"

België zou er goed aan doen om te kiezen voor de F-35 als opvolger voor de F-16-gevechtsvliegtuigen. Dat oppert de Nederlandse luchtmacht, die zelf al testvluchten uitvoert met de F-35. "Ik zie daar grote voordelen voor de samenwerking tussen onze landen", zegt generaal Schnitger aan VRT Nieuws.

Ons land heeft al beslist dat de F-16 gevechtsvliegtuigen zullen vervangen worden, maar de regering kiest pas volgend jaar welk type vliegtuig ze zal bestellen. Officieel zijn er vijf kandidaten. Een van de favorieten is de F-35 oftewel de Amerikaanse Joint Strike Fighter.

De F-35 is echter een controversieel toestel en heeft ook bij ons al heel wat discussie opgeleverd. "Dat heeft twee hoofdredenen", stelt generaal Schnitger van de Nederlandse luchtmacht. "Het gaat ten eerste om een erg duur dossier. Bovendien heeft het project in het begin af te rekenen gehad met technische problemen die door sceptici werden opgeblazen tot mythische proporties."

Bij onze noorderburen zijn ze wel degelijk enthousiast over de keuze voor de F-35.  En ze vinden dat onze regering best ook voor het toestel kiest. "Dat zou de samenwerking in de toekomst veel makkelijker maken en kunnen verdiepen. Er zijn allerlei voordelen voor kosten en inzetbaarheid", vindt generaal Schnitger. "Dat is ook het geval voor de bijdrage van beide landen aan de NAVO. Ik zie daar grote voordelen aan."

Meest gelezen