40.000 euro voor tekstloos prototype van "Kuifje in Afrika"

Bij online veilinghuis Catawiki is gisteravond een zeldzaam tekstloos stripalbum van "Kuifje in Afrika" verkocht voor 40.000 euro. Het is een van de duurste Kuifje-albums die ooit bij Catawiki geveild zijn. Het ging om één van de zeven nog overblijvende exemplaren van dit tekstloze album.

Volgens veilingmeester Jacques Pels gaat het bij de strip van Kuifje om een prototype-album zonder tekst van het verhaal "Kuifje in Afrika" uit 1948. "Het album werd eind jaren 40 gebruikt door een vertegenwoordiger van uitgeverij Casterman tijdens de voorverkoop in het buitenland. Het heeft daarom geen titel op de voorkant en ook geen teksten in de tekstballonen. Het is tevens het eerste Kuifje album dat volledig in kleur verscheen. Op de hele wereld zijn slechts 7 exemplaren van dit tekstloze album bekend." Volgens Catawiki is het album tussen de 50.000 en 60.000 euro waard.

Tijdens de veiling werd er door Kuifjeverzamelaars uit de hele wereld mee geboden. "Het was voor het eerst dat er één van de 7 exemplaren werd geveild en dat trok veel belangstelling", aldus Pels.

Nog waardevolle strips en tekeningen

Het album van Kuifje maakte deel uit van een exclusieve stripveiling met een groot aantal waardevolle strips en tekeningen.

Naast het bijzondere album van Kuifje en de originele tekening van Suske en Wiske werden nog 120 andere loten geveild. Zo bracht een set van 10 genummerde en gesigneerde lithografieën, gesigneerd op 200 exemplaren, 14.500 euro op, een zeldzame uitgave van het eerste album van Asterix bijna 5.000 euro, een levensgroot beeld van stripfiguur Nero bracht 2.800 euro op en een origineel schilderij van stripheldin Franka, gemaakt door de Nederlandse tekenaar Henk Kuijpers bracht ruim 2.000 euro op.

Tot slot was er nog een topopbrengst voor een ander Kuifje-album. Een door tekenaar Hergé gesigneerde luxe-editie van het album "Kuifje en de Picaros" (oplage 100 stuks) werd geveild voor 10.000 euro.

Meest gelezen