"112-centrale weigerde Zaventem extra ziekenwagens"

De 112-centrale van Vlaams-Brabant heeft geweigerd bijkomende ziekenwagens naar Zaventem te sturen op de ochtend van de aanslagen. Dat heeft een commandant van de brandweer van Brussel gezegd in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.
Een ambulance op Zaventem op de ochtend van de aanslagen.

Volgens commandant Tanguy du Bus de Warnaffe van de brandweer van Brussel werden 18 van de 23 ziekenwagens die onmiddellijk na de aanslag aankwamen op de luchthaven, gestuurd door de brandweer omdat de centrale in Leuven dat weigerde. Volgens de commandant heeft de centrale zich verscholen achter een procedurekwestie, omdat de vraag voor hulp niet van de juiste instantie kwam, en heeft men een inschattingsfout gemaakt.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de Vlaams-Brabantse noodcentrale. Eerder had ook Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) gezegd dat de Leuvense hulpcentrale de ernst van de situatie onderschat had.

Daar is toen op gereageerd door de Leuvense brandweerluitenant Erik Engels dat er geen hulp geweigerd werd, maar dat inderdaad niet alle beschikbare ziekenwagens meteen naar de luchthaven werden gestuurd. Het bewaren van die reserves, waarover na de aanslagen in Parijs overigens concrete afspraken werden gemaakt, heeft er volgens Engels voor gezorgd dat men een antwoord had bij de ontploffing in Maalbeek, zowat een uur na de aanslagen op Zaventem.