"Een Antwerpenaar bij West-Vlamingen: dat gaat vonken geven"

Het derde seizoen van de populaire serie "Eigen kweek" wordt nu al de "clash der dialecten" genoemd. Naast de West-Vlaming Mathias Sercu, komt ook de Antwerpenaar Peter Van Den Begin meespelen. "En dat gaat vonken geven", verklapt Sebastien Dewaele, "Steven" in de serie, aan VRT Nieuws.

Het zijn twee grote namen die de cast van "Eigen kweek" in het allerlaatste seizoen vervoegen: de West-Vlaming Mathias Sercu en de Antwerpenaar Peter Van Den Begin. Vooral die laatste naam is opvallend, want in "Eigen kweek" draait bijna alles rond het "West-Vlaams".

Van Den Begin speelt een commissaris die uit Antwerpen is overgeplaatst naar het politiekorps van het West-Vlaamse dorp Wijtschate. Hij wordt er de nieuwe chef van Chantal, die gespeeld wordt door Maaike Cafmeyer.

Peter Van Den Begin moet soms de oren spitsen

Van Den Begin moet toegeven dat hij op de set niet altijd even goed de West-Vlamingen begrijpt. "Af en toe moet ik mijn oren spitsen, ja. Maar over het algemeen lukt het wel." Zijn collega Sebastien Dewaele, die "Steven" speelt in de serie, zegt dat Van Den Begin, inderdaad zijn best moet doen. "Het is nu al het derde seizoen, Van Den Begin komt op een set waar West-Vlaams gesproken wordt hé. Maar het is een erg aimabele man. "

De komst van een Antwerpenaar in de serie is een logische keuze als u erover nadenkt. "Het gaat alvast vonken geven, zeker als je weet dat hij moet samenwerken met Maaike Cafmeyer, die de agente Chantal speelt in de serie", aldus Dewaele.

Ook Mathias Sercu, die als West-Vlaamse nieuwkomer een streepje voor heeft op de set, smult van het idee van een clash tussen West-Vlaanderen en Antwerpen. "Het is geestig want het is zo herkenbaar. Je moet eens in het echt een Antwerpenaar en een West-Vlaming bij elkaar zetten: dat is verschrikkelijk hé", lacht Sercu.

Van Den Begin mag nog niet veel prijsgeven over zijn rol, maar als commissaris wil hij dat het West-Vlaamse dialect uit het politiekorps van Wijtschate verdwijnt. Het Algemeen Nederlands -wat voor het personage van Van Den Begin eerder het Antwerps is- moet de voertaal worden. "West-Vlamingen zouden nooit aanvaarden dat Antwerpenaren hen de les komen spellen, dat is net zo leuk", lacht Sercu.

Mathias Sercu mag eindelijk West-Vlaams "klappen"

Sercu is overigens uitermate "content" dat hij mag meespelen in "Eigen kweek". "Na de eerste serie was ik op toer met Maaike Cafmeyer en toen zei ik haar dat ik zo'n grote fan was van de serie. Zij zei me dat ik dat eens moest laten weten aan de regisseur. Dat heb ik dan ook gedaan, ook al kende ik de regisseur niet."

Een sollicitatie was het niet, maar zo'n jaar geleden werd Sercu wel opgebeld. Of hij geen rol wilde in "Eigen kweek"? In eerste instantie dacht Sercu dat hij te jong was voor de rol. Zo moet hij de vader van Griet spelen, de vriendin van Steven. "Maar eenmaal ze me hadden getransformeerd, vond ik het supertof. De kleren maken echt de man in mijn rol." 

"Het is trouwens de eerste keer dat ik op televisie West-Vlaams mag klappen, en dat vind ik de max", besluit Sercu.