"Gevraagde duiding over fusieplan gekregen"

"Wij vroegen meer duiding bij de mislukte onderhandelingen tussen Bpost en PostNL en die hebben we deze morgen gekregen". Dat heeft Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij ACOD Post, gezegd na afloop van het overleg tussen de vakbonden en de directie van Bpost.

Het overleg tussen bonden en directie deze morgen is naar verluidt goed verlopen: "De directie heeft bevestigd dat er inderdaad een overnamebod is gebeurd, en dat de onderhandelingen om verschillende redenen zijn afgesprongen", aldus Nyns.

Bij de vakbonden was ongerustheid onstaan nadat gisteren werd aangekondigd dat Bpost en PostNL een punt hebben gezet achter hun onderhandelingen en dat de Belgische en Nederlandse post dus niet samen zullen gaan.

"Wij zijn een voorstander van iedere vorm van marktversterking, maar dan willen we wel bij de onderhandelingen betrokken worden", zegt Nyns. "Nu is dat niet gebeurd. We begrijpen wel dat het om een gevoelig dossier ging, maar als vakbond willen we een signaal krijgen wanneer onderhandelingen over zaken als een overname concreet worden."

Nyns benadrukt verder dat de bonden tegen elke vorm van privatisering gekant zijn. "Als er plannen zouden zijn in die richting willen we daar zeker van op de hoogte worden gesteld," klink het.

Ondertussen heeft het personeel van het verdeelcentrum van Bpost in het Waalse Nijvel het werk neergelegd. Volgens Eve Izquierdo van de Franstalige socialistische overheidsvakbond gebeurde dat uit protest tegen de spanningen na de mislukte overnamegesprekken en het slecht beheer bij het postbedrijf.
Nyns benadrukt dat het om een "wilde staking" gaat en stelt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de acties ook naar Vlaanderen zouden overwaaien.

De ACOD post-topman verwacht voor morgen dan weer wel een verstoorde tot zeer verstoorde dienstverlening, naar aanleiding van de manifestatie in de openbare dienstensector. Hoe groot die hinder precies zal zijn valt nog af te wachten, de bonden zitten vanmiddag samen met de achterban.