's Werelds hoogste marathon gewonnen in 4 uur 10 seconden

De Nepalese militair Bed Bahadur Sunuwar heeft ‘s werelds hoogste marathon gewonnen. Na 42 kilometer en 195 meter lopen op de flanken van de Mount Everest kwam hij als eerste over de eindstreep.

 Een marathon lopen in 4 uur en 10 minuten, in het vlakke België zal je er geen prijzen mee winnen. Maar als je op de hoogste berg ter wereld vertrekt op 5.364 meter hoogte, in ijle lucht en op een rotsachtige ondergrond, dan is het een glansprestatie als je 4 uur later ruim 42 kilometer hebt gelopen en intussen zo’n 2.000 meter hebt afgedaald.

Samen met 170 andere sportievelingen waagde de 29-jarige Bed Bahadur Sunuwar zich gisteren aan het avontuur in zijn thuisland. Onder hen waren 36 van zijn landgenoten en 134 buitenlanders.

Nepalezen boven

De meesten liepen de marathon, maar er werden gisteren ook andere afstanden gelopen: de halve marathon en een ultra marathon van 60 kilometer. In al die discriplines waren de thuislopers de snelsten. De eerste buitenlandse loper die gisteren over de meet kwam bij de marathon, was de Pool Robert Celinski, in een tijd van 4 uur, 24 minuten en 8 seconden.

Voor de winnaar was het zijn eerste deelname. “Ik was al blij dat ik kon meedoen, samen met zo veel lopers uit verschillende landen. De wedstrijd winnen was een bonus”, zei Sanuwar nadat hij als eerste over de finishlijn was gelopen.

Gevaar

De Tenzing-Hillary marathon werd voor het eerst in 2003 georganiseerd, op 29 mei. Want op die dag in 1953 bereikten de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzin Norgay als eerste mensen de top van de Mount Everest.

Dat de Everest beklimmen niet zonder gevaar is, is de afgelopen weken maar weer gebleken. Verschillende alpinisten zijn dit jaar omgekomen, onder wie de Nederlander Eric Arnold.