"Tweede indexsprong kinderbijslag is oneerlijk"

Groen vindt het niet kunnen dat de Vlaamse regering de kinderbijslag in 2017 of 2018 niet zal indexeren. Op deze manier wil de regering-Bourgeois een spaarpotje aanleggen om het nieuwe systeem van kinderbijslag vanaf 2019 te kunnen betalen. Dat de kinderbijslag intussen niet verhoogd zal worden, noemt Groen "een kille besparing".
© lev dolgachov - www.belgaimage.be

Vanaf 2019 zal er een nieuw systeem van kinderbijslag worden ingevoerd. Voor alle kinderen die vanaf dan geboren worden, zullen ouders een hoog basisbedrag van 160 euro per kind krijgen. Dat bedrag zal aangevuld worden met sociale toeslagen. Kinderen die voor 2019 op de wereld worden gezet, zullen nog onder het oude systeem vallen. 

Tijdens de overgangsperiode zal dit systeem relatief duur zijn. Om dit te kunnen betalen, wil de regering dus op voorhand (in 2017 of 2018) nog een indexsprong maken: de kinderbijslag niet verhogen terwijl het leven wel duurder wordt door de inflatie. Een tweede keer, want vorig jaar gebeurde dit ook al. Die indexsprong moet 70 miljoen euro in het laatje brengen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zaterdag aangekondigd. Dat geld zal later terug in het nieuwe systeem gepompt worden. "Er wordt dus geen euro bespaard op het kindergeld", zei Matthias Diependaele van N-VA gisteren nog in "De zevende dag".

"Heel oneerlijk"

Bij Groen wordt daar heel anders over gedacht. De oppositiepartij is niet te spreken over de plannen van een tweede indexsprong. De partij vindt dat de kinderbijslag de stijgende prijzen de komende jaren ook moet blijven volgen. De regering-Bourgeois treft met deze kille besparing alle gezinnen met kinderen. Zo'n gezinstaks is heel oneerlijk", zegt Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt. 

"Twee niet-indexeringen komen op een bedrag van 140 miljoen euro dat de regering deze legislatuur afneemt van de gezinnen met kinderen", klaagt Van den Brandt.  Dat komt neer op een bedrag van gemiddeld 87,5 euro per kind over de legislatuur van de regering, heeft Groen berekend.  "Dit treft mensen met kinderen keihard. Het fabeltje dat de hervorming de mensen geen pijn zou doen, is dus nu al doorprikt.

Ook bij SP.A is men boos over de extra indexsprong. "Alle gezinnen die in het bestaande systeem zitten, zijn drie indexeringen kwijt. Dat is 6 procent dat er gewoon af gaat", zei Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke gisteren in "De zevende dag". "Het klopt dus niet wat de regering zegt, dat niemand erop achteruitgaat", was zijn conclusie.

"Niet vergelijken"

Minister Vandeurzen zei gisteren in "De zevende dag"  dat het nieuwe systeem niet met het oude vergeleken mag worden, omdat er een hele systeemwijziging zal gebeuren. 

Tegelijk zei de minister ook dat het nieuwe systeem geleidelijk zal groeien en dat de financiering ervan goed gemonitord moet worden.