Bakstenen en panelen maken plaats voor oude deuren

Een voorgevel waar geen baksteen of houten paneel op terug te vinden is. Het is niet alledaags, maar het is wel dat wat je sinds kort kan terugvinden in Gent. Een koppel besliste daar om de gevel te bekleden met... deuren.

Kristof en Linde zochten bij de verbouwing van hun huis naar een "creatieve en duurzame manier om de gevel tot leven te brengen". Bakstenen, houten latten en panelen: ze passeerden allemaal de revue. En toch vond het koppel niet wat het zocht.

De twee raakten uiteindelijk geïnspireerd door Choi Jeong-Hwa, een kunstenaar uit Seoul, die al eens een gebouw met duizend deuren afwerkte. "Deuren zijn vaak sculpturale pareltjes, zeker wanneer ze uit de statige herenwoningen uit de stad afkomstig zijn", zo klinkt het.

Linde maakte uiteindelijk zelf een ontwerp voor de gevel van hun huis, dat nu volhangt met oude houten voordeuren. Op termijn zullen ook de geschiedenis van de deuren - en de mensen die in het huis achter de deuren woonden - worden geportretteerd. "Want achter elke voordeur schuilt een verhaal: van kleine anekdotes tot volledige mensenlevens."

Wie het huis wil bezichtigen, kan daarvoor terecht in de Bloemekenswijk in Gent.

lees ook