Controle kippenvlees loopt mank

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ziet sommige problemen in de pluimveesector over het hoofd. Dat zeggen inspecteurs van de Europese Commissie. Het gaat om problemen die de hygiëne mogelijk in het gedrang brengen.

Volgens De Standaard trokken de inspecteurs in november 2014 naar meer dan 20 slachthuizen en bedrijven die pluimvee verwerken. In hun rapport zeggen ze dat ons land over het algemeen een consistent en goed gedocumenteerd systeem heeft, voor de controle van de voedselveiligheid in de pluimveesector.

Maar bij de implementatie van het controlesysteem loopt het wel eens fout. De inspecteurs zagen onder meer verpakkingen die nat en beschadigd waren door ijsvorming, roest op de uitrustingen en kratten waarin vlees wordt bewaard die niet voldoende gereinigd werden.

"Geen gevaar"

Bij het FAVV geven ze toe dat het controlesysteem hier en daar vatbaar is voor verbetering. Maar over het algemeen functioneert het goed. Volgens communicatieverantwoordelijke Lieve Busschots is er geen enkel gevaar voor de consument.

"De pluimveesector is absoluut veilig in ons land. Dat zie je ook aan het succes van onze uitvoer. Mochten de controleurs negatieve punten gevonden hebben, dat had België maatregelen moeten nemen. En dat is niet nodig gebleken."

Het FAVV neemt kennis van de aanbevelingen en stelt een actieplan op om de vastgestelde problemen te verhelpen.