De Croo: "Labille (PS) wilde staking bij Bpost veroorzaken"

Minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) haalt zwaar uit naar zijn voorganger, PS'er Jean-Pascal Labille. Die heeft volgens hem een grote rol gespeeld in het mislukken van de overname van PostNL door Bpost. "De enige bedoeling was om een staking te veroorzaken." Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever uit forse kritiek.

De onderhandelingen tussen Bpost en PostNL zijn gisteren op het laatste nippertje afgesprongen. Wat het struikelblok is geweest het voorbije weekend, is niet duidelijk. Mogelijk zijn beide bedrijven het niet eens geraakt over de prijs. Nederlandse bronnen laten dan weer verstaan dat het feit dat Bpost nog altijd voor het grootste deel in handen is van de overheid, zou hebben meegespeeld.

De bevoegde minister Alexander De Croo vindt het jammer dat de deal niet doorgaat. Volgens hem draagt de voormalige minister van Overheidsbedrijven Labille een grote verantwoordelijkheid in het mislukken van de gesprekken. Labille had vrijdagochtend aangekondigd dat "de verkoop van het overheidsbelang in Bpost zeer nakende was", waarna het nieuws over de onderhandelingen met PostNL uitlekte en er meteen onrust uitbrak bij de vakbonden.

"Maskers vallen af"

"Dat is wat alles in een stroomversnelling gebracht heeft. Hij heeft informatie gelekt die beursgevoelig is. Daar zijn wetten voor en die wetten gelden voor iedereen, ook voor de voorzitter van de socialistische mutualiteiten (de huidige functie van Labille, red.)", aldus De Croo in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens de minister wilde Labille doelbewust onrust stoken. "De informatie was fout, want de overheid heeft geen enkele intentie om haar aandelen in Bpost te verkopen, juist het tegenovergestelde. De enige bedoeling was om een staking te veroorzaken. Voor socialistische partijen die zeggen dat ze niets met de stakingen te maken hebben, denk ik dat de maskers dan afvallen."

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt op Twitter stevig uit naar de voormalige minister en in één trek zijn partij. "Terwijl de federale regering hervormt, saboteert de PS de vooruitgang door met onze welvaart te spelen en jobs te vernietigen."

"Er zullen nog kansen komen"

De Croo heeft het over een gemiste kans. "Ik denk dat dit zeer goed had kunnen zijn voor beide partijen. Voor Bpost was het een manier om zich internationaal te versterken, vooral in de pakjes, want daar zit de groei. Het had een mooie combinatie kunnen zijn, maar de Nederlanders hebben dit weekend bijzonder verkrampt gereageerd."

"Maar het is niet het einde van de wereld. Er zullen nog kansen komen. Bpost is een mooi voorbeeld van een Belgisch bedrijf dat ambitie toont. Het is jammer dat dit om een bizarre reden getorpedeerd wordt."