Eén systeem voor alle fietssnelwegen in Vlaanderen

De vijf Vlaamse provincies hebben samen een logo en een uniforme bewegwijzering ontwikkeld voor de fietssnelwegen, naar analogie met de autosnelwegen. In Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn er proeftrajecten gestart.
Het proeftraject tussen Herent en Leuven werd vanmiddag officieel ingereden.

Iedereen kent de E40 of de E19, misschien zijn de F8 en de F6 weldra voor fietsers even bekende begrippen. Dat worden de nieuwe namen voor de Vlaamse fietssnelwegen, met aangepaste logo's en bordjes. Het moet de wegen, die samen goed zijn voor 2.400 kilometer aan fietsroutes, beter herkenbaar maken.

Fietssnelwegen, ook fietsostrades genoemd, zijn fietsroutes tussen grote steden en langs rechtlijnige infrastructuren zoals spoorwegen, autosnelwegen en kanalen. Bij voorkeur loopt een fietssnelweg over een vrijliggende fietsweg of een jaagpad. Bij ruimtegebrek loopt ze over een fietspad, door een fietsstraat of over een autoluwe weg.

Door die verschillende soorten infrastructuur is het volgen van de fietsostrade of fietssnelweg niet altijd even duidelijk. De gezamenlijke routetaal die de provincies ontwikkeld hebben, moet daarbij helpen. De routetaal bestaat uit een logo, een routezuil, bewegwijzering en een unieke nummering voor elke fietssnelweg.

Fietsers mogen mening geven

De provincie Vlaams-Brabant test het logo en de bewegwijzering uit op de fietssnelweg Leuven-Brussel. Het proeftraject, dat 2 kilometer lang is, situeert zich tussen de fietsbrug over de Bijlokstraat in Herent en de Kolonel Begaultlaan in Leuven (foto's onderaan).

De provincie Antwerpen installeerde tegelijk een proeftraject op de fietsostrade Antwerpen-Essen. Daar vind je in Kalmthout het logo en de bewegwijzering over bijna 6 kilometer, van de Turfvaartlaan tot net voorbij het station Heide.

Fietsers kunnen hun mening over de proeftrajecten doorgeven op www.fietssnelwegen.be of www.fietsostrades.be. De opmerkingen worden meegenomen bij het plaatsen van de bewegwijzering op de andere fietssnelwegen.