Erdogan: "Moslims mogen anticonceptie niet aanvaarden"

"Geen enkele moslimfamilie mag anticonceptie en gezinsplanning aanvaarden." Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd in een toespraak. Hij deed meteen ook een oproep aan alle moeders om het Turkse bevolkingsaantal te doen stijgen.
Erdogan en zijn vrouw Emine (archieffoto).

Erdogan deed zijn uitspraken in een toespraak tot een onderwijsstichting in Istanbul. De toespraak werd rechtstreeks op tv uitgezonden.

De Turkse president zei dat "het aantal nakomelingen moet stijgen", dat "geen enkele moslimfamilie een mentaliteit van anticonceptie en gezinsplanning mag accepteren" en dat "moeders in die context de eerste verantwoordelijkheid dragen".

"Wat onze God ook zegt, wat onze beminde profeet ook zegt, we zullen dat pad volgen", zo voegde hij eraan toe.

Het Turkse staatshoofd, zelf vader van vier kinderen, is al enige tijd bezig met een heuse campagne om het Turkse geboortecijfer op te krikken om de vergrijzing van het land tegen te gaan. Echt nodig lijkt dat nochtans niet: de Turkse bevolking stijgt al jaren sterk. Nu wordt het Turkse bevolkingscijfer geschat op 79 miljoen inwoners, in 1960 waren er slechts 28 miljoen Turken, in 2000, drie jaar voor Erdogan voor het eerst premier werd, waren dat er bijna 68 miljoen.

In zijn pogingen het aantal geboortes te doen stijgen, zit Erdogan overigens niet om een krasse uitspraak verlegen: zo noemde hij anticonceptie eerder al "verraad", stelde hij voor om het abortusrecht en het gebruik van de morning-afterpil te beperken, en wil hij dat elke Turkse vrouw minstens drie kinderen krijgt.

Eerder haalde hij zich de woede van feministen op de hals door te verklaren dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen, terwijl zijn vrouw Emine dan weer de Ottomaanse harems geprezen heeft als plaatsen waar vrouwen onderricht kregen en hun liefdadigheidswerk konden organiseren.