Ex-dictator van Tsjaad veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid

In Senegal is de voormalige dictator van Tsjaad, Hissène Habré, door een speciale Afrikaanse rechtbank tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Het is de eerste keer dat een oud-president in een ander land veroordeeld wordt voor misdaden die hij als dictator beging. Ons land, dat in 2005 een internationaal aanhoudingsmandaat had uitgevaardigd tegen Habré, reageert tevreden.
(Foto archief)

Habré kwam in 1982 na een bloedige burgeroorlog aan de macht in Tsjaad. Onder zijn bewind kwamen 40.000 mensen om het leven door moord, foltering, verkrachting, systematische executies en seksuele slavernij. In 1990 werd Habré verdreven door de huidige sterke man Idriss Deby, een voormalige medewerker van Habré, en dook hij onder in Senegal.

Voor het proces werd in samenspraak met de Afrikaanse Unie de Buitengewone Afrikaanse Kamers van de Senegalese rechtbanken opgericht. Die heeft hem veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Habré heeft zelf nooit meegewerkt aan het proces en heeft zich niet verontschuldigd bij zijn slachtoffers.

Het vonnis wordt gezien als een belangrijk precedent voor andere Afrikaanse (oud-)staatshoofden. De afgelopen jaren is er vanuit Afrika veel kritiek gekomen op het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat er de indruk bestaat dat vooral Afrikanen geviseerd worden door dat Strafhof.

België is tevreden

België, dat in 2005 een internationaal aanhoudingsmandaat had uitgevaardigd tegen Hissène Habré, heeft tevreden gereageerd op de veroordeling van de ex-president.

"België prijst zich gelukkig met het goede verloop van het proces van Hissène Habré, waarin de Buitengewone Afrikaanse Kamers vandaag een uitspraak gedaan hebben", zo schrijft minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR).

"België feliciteert Senegal voor zijn moed en doorzettingsvermogen om de slachtoffers gerechtigheid te bezorgen, wat toelaat de strijd tegen de straffeloosheid vooruit te helpen", aldus Reynders.

België had op 19 september 2005 een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen Habré voor "ernstige overtredingen van het internationaal humanitair recht", en het vroeg ook zijn uitlevering. Op 15 november werd Habré aangehouden in Dakar, maar de 25e verklaarde het hof van beroep zich onbevoegd zodat hij opnieuw naar zijn woning in Dakar kon. Na zijn afzetting in 1990 was Habré naar Senegal gevlucht, waar hij zich in Dakar gevestigd had.

België heeft dan in 2009 een geding aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof over zijn geschil met Senegal, en in 2012 gelastte het hof Senegal Habré gerechtelijk te vervolgen of hem uit te wijzen naar België. Senegal heeft dan voor het eerste gekozen.